Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Hallitus on unohtanut eläkeläiset

Energian hinta on noussut pitkään. Tämä on ilmennyt huikeasti kasvaneina sähkö- ja kaasulaskuina sekä kaikkein aikojen korkeimpina polttoaineiden hintoina. Monilla sähkölasku on kasvanut sadoilla euroilla, maakaasulaskut voivat ylittää tuhatkin euroa kuukaudessa. Yli kahden euron litrahinta polttoaineelle on monelle kohtuuton.

Hallitus on opposition painostuksesta huomioinut tilanteen ja julkistanut tukipaketin, jolla tilannetta pyritään helpottamaan. Toimet ovat oikeansuuntaisia, mutteivät riittäviä. Esimerkiksi eläkeläiset, vähävaraiset ja työttömät on jätetty huomiotta. Matkakuluvähennyksen kasvattaminen on toki tarpeen, mutta se ei huomioi edellä mainittuja. Lisäksi sen ehdot ovat niin tiukat, että harva työssäkäyväkään täyttää kriteerit.

Ihmettelen, miksi hallitus jätti erityisesti eläkeläiset täysin huomioimatta tukipakettia laatiessaan. Monen seniorin lämmitys- ja sähkökulut ovat kasvaneet kohtuuttoman suuriksi ja auton polttoaineen hinta on suurempi kuin koskaan.

Hallitus on ylimielinen kehottaessaan kansalaisia hakemaan toimeentulotukea, mikäli rahat eivät energialaskuun riitä. Autoa tarvitaan päivittäiseen asiointiin, minkä lisäksi kuskataan lapsenlapsia harrastuksiin, osallistutaan järjestötoimintaan ja niin edelleen. On suuri tappio yhteiskunnalle, jos eläkeläisten aktiivisuus laskee siksi, ettei ole varaa liikkua.

Hallituksen tulisi nostaa kunnianhimonsa tasoa ja kehittää tukipakettia niin, että se on reilu kaikkia kansalaisia kohtaan. Esimerkiksi sähkövero tulisi puolittaa talvikaudella ja sähkön siirtohintoja leikata, mikä helpottaisi erityisesti sähköllä lämmittävien tilannetta olennaisesti.

Polttoaineen sekoitevelvoitetta tulee lieventää, mikä hillitsisi hinnan nousua. Ennen kaikkea, tuloverotusta tulee keventää, jotta rahaa jää enemmän käteen. On oikeudenmukaista, että eläkeläisten verotus saatetaan tasavertaiseksi työssäkäyvien kanssa. Eläkeläisten huomioiminen on tärkeää erityisesti, kun hallituksen lupaama vappusatanenkin on jäänyt toteuttamatta.

Jukka Kopra, Lappeenranta

kansanedustaja, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja (kok.)