Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Riittävä sosiaaliturva on ihmisoikeus

Sosiaaliturva on tärkeä osa yhteiskunnassa ylläpitämällä ihmisten hyvinvointia. Tämänhetkinen sosiaaliturvan taso Suomessa ei valitettavasti täytä ihmisarvoisen elämän olosuhteita. Sosiaaliturvan pitäisi vähentää köyhyyttä, parantaa yhteiskunnallista yhteenkuuluvuutta ja myös ehkäistä syrjäytymistä.

Suomi on ratifioinnut YK:n TSS-sopimuksen jo vuonna 1976. Tällä sopimuksella edellytetään valtioita taloudellisten-, sosiaalisten- ja sivistyksellisten (TSS) oikeudelliseen täysimääräiseen toteutumiseen. Perusturvan pitäisi nimensä mukaisesti olla turvaverkko, joka takaa kohtuullisen elintason heille, joiden toimeentulo ei ole riittävä.

Perusturvan riittämätön taso ja esteet saatavuudessa ovat pakottaneet yhä useammat turvautumaan toimeentulotukeen, jonka tarkoitus on olla väliaikainen ja viimesijainen etuus yllättävien tai erityisten tilanteiden varalle. Siitä on kuitenkin tullut pysyvä osa monien toimeentuloa. Myös leipäjonot ovat ihmisten arkipäivää.

TSS-sopimuksen toimeenpanoa valvovan TSS-komitean mukaan valtioilla on velvollisuus turvata sosiaaliturvan riittävyys ja saatavuus. TSS-komitea on todennut viimeksi maaliskuussa 2021 Suomen sosiaaliturvan olevan riittämätön suhteessa TSS-sopimuksen velvoitteisiin. Tämän vuoksi komitea edellyttää Suomelta nopeutettua raportointia vuonna 2023 sosiaaliturvaa koskevien suositustensa toimeenpanosta.

Komitea totesi, että vuosina 2015–2019 Sipilän hallituksen tekemät sosiaaliturvan leikkaukset tekivät sen tasosta riittämättömän turvaamaan ihmisoikeuksien toteutumisen. Komitea oli myös huolissaan siitä, että etuuksien heikennykset ovat kohdistuneet suhteettomasti heikossa asemassa oleviin ihmisryhmiin. Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitea on myös toistuvasti antanut Suomelle moitteita sosiaaliturvan riittämättömästä tasosta.

Lisäksi kotimainen perusturvan riittävyyttä arvioiva asiantuntijaryhmä on todennut perusturvaetuuksien saajien tulotason riittämättömäksi kattamaan kohtuullista minimikulutusta. Suomi ottaa kyllä ripeästi kantaa muiden maiden ihmisoikeusloukkauksiin, mutta ei hoida omiakaan ihmisoikeuksia kuntoon!

Alpo Jäppinen, Kotka