Kunta-alan neuvottelut uusista virka- ja työehtosopimuksista ovat keskeytyneet. Kuntatyönantajat kertovat tiedotteessaan, että neuvottelut keskeytyivät, koska hoitajajärjestöt halusivat pysyvän, yli kymmenen prosentin palkankorotuksen.
Kuntatyönantajan mukaan epidemialla ei pidä tehdä työmarkkinapolitiikkaa. Työnantajapuolen mukaan sopimuksen suora hinta kuntien veronmaksajille olisi ollut 700 miljoonaa euroa vuodessa. Koko kunta-alalle levitessään hinta olisi työnantajajärjestön mukaan jopa yli 1,7 miljardia euroa vuodessa.
− Epidemialla ei pidä tehdä työmarkkinapolitiikkaa. Kaikkien tulee kantaa vastuuta poikkeusoloista aiheutuvien haittojen estämiseksi. Järkevä ja vakavan tilanteen huomioiva sopimus edistäisi tätä, sanoo Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen tiedotteessa.
Tehy kiistää tiedot kymmenen prosentin vaatimuksista
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen vahvistaa Twitterissä , ettei edellytyksiä neuvottelujen jatkamiseen ollut. Sen sijaan hän kiistää, että kukaan olisi esittänyt kymmenen prosentin palkankorotusvaatimuksia.
– Surullista, näin tasa-arvon päivänä. Osalle tämä on peliä. Meille Tehyssä ja Superissa tämä on todellisuutta: nyt tärkeintä on ihmisten terveys. Neuvottelupöytä ei katoa minnekään. Kaikki palaavat sinne aikanaan. Me ainakin, kun kutsu käy. Yhdessä tämä tulisi ratkaista, Rytkönen kirjoittaa.
Suomen lähi- ja perushoitajaliiton Superin mukaan Kuntatyönantajien tarjous neuvotteluratkaisuksi olisi ollut sellainen, että hoitajat ja muut kunta-alan työntekijät jatkaisivat kiky-tuntien tekemistä korvauksetta vuoden loppuun saakka.
Super kertoo tiedotteessaan, että neuvottelujen keskeytys vaikuttaa enemmänkin hoitajajärjestöihin kohdistetulta peliliikkeeltä kuin yritykseltä päästä sopuun.