Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroopan keskuspankki paisuttaa arvopapereiden ostoja koronahuolien takia – markkinoilta silti musertava palaute

Euroopan keskuspankki liennyttää koronaviruksen aiheuttamia ongelmia ja huolia kasvattamalla arvopapereiden ostoja. Sen sijaan jo nollassa oleva ohjauskorko pysyy ennallaan.

Arvopapereita ostetaan 120 miljardilla eurolla lisää, kun syksyllä ilmoitettu määrä oli 20 miljardia kuussa. EKP pyrkii vahvistamaan myös yritysten lainahanojen pysymisen avoimena.

EKP:n neuvosto kokoontui Frankfurtissa poikkeusjärjestelyin, sillä osa jäsenmaiden keskuspankkiireista osallistui kokoukseen etäyhteydellä koronaviruksen takia.

Pääjohtaja Christine Lagarden mukaan koronaviruksen leviäminen on ollut merkittävä shokki niin kasvunäkymille globaalisti kuin euroalueen talouksille. Viimeisimmät indikaattorit viittaavat hänen mukaansa siihen, että lähiaikojen kasvunäkymät heikentyvät merkittävästi. Myöhemmin talouden odotetaan vauhdittuvan muun maailman mukana.

Osakemarkkinoilta tyly vastaus

S-Pankin päästrategi Lippo Suominen sanoo, että toive talouden vauhdittumisesta oli jotakin sellaista, mitä keskuspankin pitää aina sanoa. Kukaan ei hänen mukaansa tiedä, minkälaisia pidempiaikaisia vaikutuksia kuohunnalla on ja koska tilanne rauhoittuu.

– EKP teki sen minkä pystyi, ja se ei riitä. Tämä on tunnelma, kun katsoo, miten markkina reagoi, Suominen summasi STT:lle. Euroopan pörssit luisuivat torstaina jopa pahemmin kuin vuosien 2008–2009 kriisin aikana. Stoxx Europe 600 -indeksi liikkui päivän aikana jopa yli 10 prosentin laskussa.

Virusepidemia on jotakin sellaista, mitä keskuspankki ei voi ratkaista.

– Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin lentokielto konkretisoi sitä, että nyt mennään rankkoihin toimiin. Iso kysymys on, että mikä riittää. Jo etukäteen olisi voinut sanoa, ettei EKP voi tätä pelastaa.

EKP:lla ei ole käytössään perinteistä vahvaa korkoasetta, sillä ohjauskorko on jo ennätysalhaalla, 0,0 prosentissa, peruina edellisestä talouskriisistä.

Epidemia on tuonut epävarmuutta varsinkin pienille ja keskisuurille yrityksille. Keskuspankki parantaa sen takia kohdennettujen ja pidempiaikaisten jälleenrahoitusoperaatioidensa ehtoja pankeille. Samalla pankkien vakavaraisuussäädöksiä löysättiin.

Hallitusten pitää toimia

Euroalueen hallituksiin kohdistuu paineita, jotta ne tukisivat talouden pyörimistä. Lagarden mukaan hallitusten toivotaan rajaavan talousvaikutuksia oikein ajoitetuilla ja kohdennetuin toimin.

– Kaikkien hallitusten pitää olla kannella ja valmiina toimimaan, Lagarde sanoi torstaina Frankfurtissa.

Jäsenmailta tarvitaan hänen mukaansa koordinaatiota. EU-maiden johtajat linjasivat yhteistä vastaustaan kriisiin etäkokouksessa keskiviikkona. EU-maat ovat laittamassa liikkeelle 25 miljardin euron investoinnit sekä rukkaavat tarvittaessa valtiontukisäädöksiä, jotta jäsenmailla on laajemmat mahdollisuudet auttaa yrityksiä.

Esimerkiksi Saksassa hallitus on päättänyt 12,4 miljardin euron lisäinvestoinneista ja tuesta työajan lyhentämisestä kärsiville työntekijöille.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed alensi viime viikolla ohjauskorkoaan puolella prosenttiyksiköllä 1,0–1,25 prosenttiin ja Englannin keskuspankki keskiviikkona puoli prosenttiyksikköä 0,25 prosenttiin.