Merkel väläyttää budjettialijäämän sallimista koronaviruksen torjumiseksI

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoo olevansa valmis harkitsemaan tiukan budjettikurin löyhentämistä, jos koronaviruksen torjunta edellyttää sitä.

Merkel sanoi tiedotustilaisuudessa, että tilanne on poikkeuksellinen ja että viruksen torjunta on nyt etusijalla.

Liittokanslerin mukaan asiantuntijoiden arvion mukaan on mahdollista, että enemmistö saksalaisista saa tartunnan.

– Kun virus leviää, väestöllä ei ole immuniteettia ja hoitoa ei ole, on mahdollista, että 60–70 prosenttia väestöstä saa tartunnan, Merkel totesi Welt -lehden mukaan.

Kysymys on nyt siitä, että taudin torjunnassa on voitettava aikaa.

– Meidän on pidettävä huoli, että sairaanhoitoa ei ylikuormiteta, joten tartunnan leviämistä on jarrutettava.

Terveysministeri Jens Spahnin mukaan taudin leviämistä pyritään estämään sillä, että suuret yleisötapahtumat kuten jalkapallomatsit perutaan. Hän kehotti myös kaikkia, joilla on siihen mahdollisuus, tekemään etätöitä.

Berliinissä perutaan kaikki yli 1 000 ihmisen yleisötapahtumat.

Italia aikoo käyttää 25 miljardia euroa koronaviruksen torjuntaan

Italian pääministerin Giuseppe Contin mukaan maa aikoo käyttää 25 miljardia euroa koronaviruksen torjuntaan. Tauti on vaatinut jo yli 630 ihmishenkeä. Conti kertoi määrärahasta samalla kun hallitus piti kokousta koronaviruskriisin hoidosta.

Talousministeri Roberto Gualtieri sanoi Italian käyttävän aluksi puolet summasta ja jättävän loput varalle.

Italia ilmoitti torstaina varaavansa 7,5 miljardia koronan vastaisiin toimiin, mutta viranomaiset myönsivät jo tuolloin, että summaa joudutaan pian kasvattamaan.

Suuri määräraha aiheuttaa ongelman velkaisen Italian taloudenpidolle, sillä maan julkinen velka ylittää jo tuntuvasti euroalueen rajat. Italia joutuu hakemaan lupaa poiketa euroalueen vakaussopimuksen säännöistä.

Ei-elintärkeitä yrityksiä vaaditaan suljettaviksi

Pohjois-Italian Lombardian alueen johtaja Attilio Fontana vaatii Italian keskushallinnolta entistä tiukempia toimia koronaviruksen pysäyttämiseksi. Fontanan mukaan hallituksen on suljettava kaikki ei-elintärkeät yritykset ja liikenne 15 päivän ajaksi maan pohjoisosissa.

– Jos tartunta jatkaa leviämistään tällä nopeudella, järjestelmä ei pysty sitä kestämään kovinkaan paljon pidempään. Olemme saavuttamassa äärirajat, Fontana kommentoi italialaismedialle.

Italiassa uuteen koronavirukseen sairastuneiden määrä on ylittänyt 10 000 ihmisen merkkipaalun. Tautiin on tähän mennessä kuollut yli 630 italialaista.

Italia on Kiinan jälkeen pahiten epidemiasta kärsinyt maa. Maan hallitus ulotti aiemmin tällä viikolla liikkumisrajoitukset koskemaan koko maata. Aiemmin rajoitukset koskivat noin 16 miljoonan asukkaan aluetta Pohjois-Italiassa.

Ruotsi luopuu sairauslomien karenssipäivästä

Ruotsin hallitus esittää, että sairauslomien karenssipäivästä luovutaan ja yritykset saavat vuoden lykkäyksen verojen maksuun. Karenssipäivän lakkauttamisella halutaan varmistaa, ettei kukaan mene sairaana töihin. Ruotsissa käytäntö on ollut, että ensimmäinen sairauslomapäivä on palkaton.

Toimet sisältyvät koronaviruksen torjuntaan suunnattuun lisäbudjettiin. Ruotsin puoluejohtajat ovat tänään pitäneet kriisikokouksen koronaviruksen torjunnasta.

Ruotsin kansanterveysviranomainen haluaa tiukentaa rajoituksia kokousten järjestämiseen mahdollisimman pian. Viranomainen valmistelee ehdotusta uusista toimista parhaillaan ja pitää iltapäivällä tiedotustilaisuuden .

Pääjohtaja Johan Carlson sanoi eilen TV4-kanavan uutisille, että kokousten maksimikoko saatetaan rajata 500 osanottajaan.

Ruotsi nosti eilen koronaviruksen leviämisen riskiarviota, ja hallitus sanoo olevansa valmis panemaan rajoitukset toimeen heti, kun kansanterveysviranomainen pyytää sitä.

Tähän mennessä Ruotsissa on todettu lähes 400 koronavirustartuntaa, joista yli puolet on Tukholman alueella.

Koulut kiinni Kiovassa

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa pormestari Vitali Klitshko ilmoitti, että koulut ja yliopistot suljetaan maaliskuun loppuun asti viruksen leviämisen estämiseksi.

Myös päiväkodit, elokuvateatterit ja viihdekeskukset suljetaan ja kaikki suuret kokoontumiset perutaan. Ukrainan hallituksen odotetaan myöhemmin tänään laajentavan samat toimet koko maahan.

Toistaiseksi Ukrainassa on löydetty vain yksi varmistettu koronavirustartunta.

Puola sulkee kaikki koulut ja kulttuurilaitokset kahdeksi viikoksi

Puola aikoo sulkea kaikki maan koulut, päiväkodit, yliopistot, teatterit, elokuvateatterit, museot ja oopperat huomisesta lähtien kahdeksi viikoksi koronaviruksen leviämisen estämiseksi, ilmoittaa maan pääministeri Mateusz Morawiecki.

Lapset saavat tulla kouluihin vielä huomenna torstaina ja perjantaina, jotta vanhemmat saavat aikaa järjestää hoidon lopuksi ajaksi.

Puolassa on toistaiseksi todettu yhteensä 25 varmistettua koronavirustartuntaa.

Itävalta ilmoitti vuorostaan sulkevansa kaikki museot ja keskeyttävänsä junaliikenteen Italiaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka