Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä raottaa ovea yhteistyölle Opecin kanssa – hintasodassa liennytyksen merkkejä

Viikonloppuna alkaneessa öljymarkkinoiden hintasodassa nähtiin tiistaina liennytyksen merkkejä, kun Venäjä ilmoitti olevansa valmis aloittamaan uudelleen yhteistyön öljyntuottajamaiden järjestö Opecin kanssa.

Venäjän energiaministeri Alexander Novak sanoi tv-kanava Rossija 24:lle, ettei Venäjä sulje ovia Opecin kanssa, vaikka sopua Opecin ehdottamista tuotannon leikkauksista ei syntynyt.

– Se ei tarkoita, ettemmekö voisi tulevaisuudessa tehdä yhteistyötä Opecin ja Opecin ulkopuolisten tuottajamaiden kanssa, Novak sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Novak varoitti samalla, että Venäjällä on mahdollisuudet kasvattaa omaa öljyntuotantoaan jopa 500 000 tynnyrillä päivässä.

Venäjä yllätti perjantaina ilmoittamalla, ettei hyväksy Opecin esitystä tuotannon vähentämisestä. Välirikosta käynnistyi markkinoilla myllerrys, jonka kaltaista ei ole nähty sitten vuoden 1991 Persianlahden sodan.

Opecin suurin tuottaja Saudi-Arabia oli perustellut ehdottamaansa 1,5 miljoonan tynnyrin leikkausta koronaviruksen vaikutuksilla.

Kun ehdotus Venäjän vastahangan takia kaatui, Saudi-Arabia aloitti hintasodan ilmoittaen, että se luopuu jo aiemmin sovituista rajoituksista ja laskee öljynsä hintaa useilla dollareilla tynnyriltä. Saudiöljyn tuotanto kasvatetaan rajusti yli 12 miljoonaan tynnyriin päivässä.

Jo valmiiksi laskussa ollut öljyn hinta rysähti enimmillään jopa 30 prosenttia ja veti pörssit mukanaan laskuun.

Venäjä yhä koukussa öljyssä ja kaasussa

Suuria vaikutuksia voi näkyä myös Yhdysvalloissa, jos hintasota pitkittyy. Siellä viime vuosina voimakkaasti kasvanut oma öljyntuotanto voi kääntyä nopeasti laskuun, jos öljymarkkinoiden myllerrys sysää hinnat pitemmäksi aikaa alemmalle tasolle, sanoo raaka-ainemarkkinoihin perehtynyt Fortumin toimitusjohtajan neuvonantaja Vesa Ahoniemi.

Amerikkalaisen liuskeöljyn tuotantokustannukset ovat niin korkeat, ettei tuotanto nykyisellä hintatasolla ole kannattavaa. Markkinoilla näytetään nyt yleisesti odottavan, että tuotanto Yhdysvalloissa vähenee. Koronan takia oletus on, että öljyn kysyntäkin jää pienemmäksi.

– Markkinoilla uskotaan, että öljyn tuotanto laskee Yhdysvalloissa. Jos sekä öljyä että kaasua tuottavia lähteitä suljetaan, vähentää se kaasun tuotantoa. Tämä voi vaikuttaa kaasun hintaan myös Euroopassa ja sitä kautta sähkön hintaan, Ahoniemi sanoi.

Amerikkalaiset öljyjätit selviytyvät hintojen laskusta, mutta tilanne on toinen monilla pienillä öljy-yhtiöillä.

Venäjän energiapolitiikkaa tutkiva Helsingin yliopiston apulaisprofessori Veli-Pekka Tynkkynen arvioi, että Venäjän päätös irtautua tuotannon leikkauksista voi perustua Venäjän haluun näyttää valtaansa Opecille.

Vaikka Venäjä on uhonnut selviytyvänsä alhaisen öljyn hinnan oloissa vuosia, on maan talous kuitenkin edelleen täysin riippuvainen öljystä