Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nordean pääekonomisti: Öljyn hinnan lasku on Suomelle huono uutinen

Öljyn hinnan raju lasku osuu maailmantalouden kannalta hyvin hankalaan paikkaan, sanoo Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu STT:lle. Jos öljyn hinta jää pitemmäksi ajaksi 30 dollarin pintaan, monille öljyä tuottaville maille koituu suuria ongelmia, sillä niiden valtionbudjetit on rakennettu selvästi korkeamman hinnan varaan.

Hinnan lasku on myös Suomelle ja sen viennille huono uutinen, koska se heikentää Suomelle edelleen tärkeän vientimaa Venäjän näkymiä. Hinnan lasku uhkaa viedä pohjan presidentti Vladimir Putinin investointiohjelmalta, johon oli ladattu suuria toiveita. Samalla heikkenevät näkymät Venäjän talouskasvulta, jonka odotettiin jatkuvan ainakin maltillista tahtia tänä vuonna.

– Suhde öljyn hintaan on muuttunut länsimaissa. Aiemmin ajateltiin, että matala hinta on meille etu ja alentaa kustannuksia. Nyt olemme yhä enemmän riippuvaisia öljymaiden kysynnästä, meidän vientimme suuntautuu sinnekin, Koivu sanoo.

Samalla koronaviruksen leviämisen aiheuttama epävarmuus painaa kuluttajien luottamusta ja kysyntää EU-maissa, jotka nekin ovat vientiriippuvaiselle Suomelle tärkeitä.

– Italian rajut toimet merkitsevät, että Euroopassakin ihmiset sulkeutuvat koteihinsa ja vähentävät kulutusta.

Kiinassa koronaviruksen torjuntatoimet merkitsevät, ettei virallista talouskasvutavoitetta saavuteta tänä vuonna. Alkuperäinen ennuste oli, että talous kasvaisi kuuden prosentin tahtia, mutta alkuvuoden menetyksiä ei ehditä loppuvuoden aikana millään kuroa umpeen, Koivu toteaa.

Öljyn kysyntä vähenee tänä vuonna, energiajärjestö ennustaa

Kansainvälinen energiajärjestö IEA ennustaa , että öljyn kysyntä vähenee tänä vuonna koronaviruksen leviämisen vuoksi. Tauti vähentää matkustamista ja taloudellista toimeliaisuutta muutenkin, järjestö arvioi. Kysynnän lasku olisi ensimmäinen yli kymmeneen vuoteen.

IEA ennusti vielä helmikuussa, että öljyn maailmanlaajuinen kysyntä kasvaisi tänä vuonna noin 825 000 tynnyrillä päivässä. Uusi ennuste on, että kysyntä väheneekin 90 000 tynnyrillä päätyen noin 99,9 miljoonaan tynnyriin päivässä.

Järjestö odottaa, että öljyn kysyntä palaa kasvu-uralle ensi vuonna.