Afganistanin rauhansopimus rakoilee: USA pommitti talebaneja, talebanit tappoivat sotilaita

Afganistanissa Yhdysvallat on tehnyt ilmaiskuja äärijärjestö Talebania vastaan. Taleban puolestaan tappoi aamulla Afganistanin sotilaita ja poliiseja Kunduzin ja Uruzganin maakunnissa. Taleban-sissit ovat kiihdyttäneet hyökkäyksiään Afganistanin turvallisuusviranomaisia vastaan sen jälkeen, kun sopimus amerikkalaisjoukkojen vetäytymisestä vaiheittain allekirjoitettiin lauantaina.

Yhdysvaltojen Afganistanin joukkojen edustajan Sonny Leggettin mukaan isku tehtiin, koska Taleban-taistelijat olivat hyökänneet Afganistanin armeijan tarkastuspisteelle Helmandin maakunnassa.

Taleban hyökkäsi vain muutamia tunteja sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehui käyneensä hyvän puhelinkeskustelun Talebanin johtoon kuuluvan mullah Baradarin kanssa.

– Minulla on oikein hyvät välit mullahin kanssa. Meillä oli hyvä ja pitkä keskustelu, ja tiedättekö, he todella haluavat lopettaa väkivallan, Trump sanoi.

Lauantaisen sopimuksen mukaan amerikkalaisjoukot vetäytyvät Afganistanissa vähitellen 14 kuukauden aikana. Vetäytymisen vastineeksi talebanien tulisi muun muassa aloittaa suorat neuvottelut Afganistanin hallinnon kanssa.

Sopimukseen kuului myös lupaus 5 000 Taleban-vangin vapauttamisesta vastineeksi tuhannesta Talebanin hallussa olevasta afgaanivangista. Afganistanin presidentti Ashraf Ghani sanoi kuitenkin heti, ettei vankien vapauttaminen voi olla ennakkoehto neuvotteluille, eikä vankeja missään tapauksessa vapauteta ennen kuin neuvottelut alkavat.

Yhdysvalloilla on ollut sotilaita Afganistanissa 18 vuotta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka