EU moittii Kiinaa ruotsalaisen kirjakauppiaan vankeustuomiosta

EU moittii Kiinaa kirjakauppias Gui Minhaille langetetusta vankeustuomiosta. Kiinalaistaustainen Gui on Ruotsin kansalainen, jonka kerrottiin tiistaina saaneen Kiinassa kymmenen vuoden vankeustuomion. Guin syytteet liittyivät tietojen vuotamiseen ulkomaille.

EU:n mukaan Kiina ei ole kunnioittanut Guin oikeuksia. EU:n lausunnon mukaan Guin tilannetta on käsitelty keskusteluissa Kiinan kanssa aiemmin ja EU aikoo pitää asiaa esillä edelleen.

Kiina väitti tuomion jälkeen Guin olevan nykyään Kiinan kansalainen. Hänen sanottiin hakeneen kansalaisuutensa palauttamista toissa vuonna vangittuna ollessaan. Ruotsin mukaan Kiinan väite ei pidä paikkaansa, koska kansalaisuuden voivat peruuttaa vain Ruotsin viranomaiset.

Ruotsi vaati tiistaina Kiinaa vapauttamaan Guin. Ulkoministeri Ann Linde muistutti, että Ruotsin kansalaisella on oikeus konsulipalveluihin.

– Kiina ei ole tarjonnut Ruotsille mahdollisuutta niiden antamiseen, emmekä ole saaneet olla läsnä oikeudenkäynnissä, Linde jatkoi.

Linde kertoi uutistoimisto TT:lle, ettei Ruotsin ulkoministeriöllä ollut tietoa Gui Minhain oikeudenkäynnistä.

Ruotsin ja Kiinan välit ovat olleet Guin kohtelun vuoksi kireät jo pidempään. Ne huononivat entisestään, kun Ruotsissa myönnettiin Guille sananvapauspalkinto marraskuussa.

Guita pidetty Kiinassa vuodesta 2015

Gui ja neljä muuta kirjakauppiasta ovat pyörittäneet Hongkongissa kauppaa, jossa myytiin esimerkiksi Kiinan johtajia kriittisesti tai sensaatiohakuisesti käsitteleviä teoksia.

Gui otettiin kiinni ensimmäisen kerran Thaimaan-lomallaan vuonna 2015. Hänestä saatiin seuraavan kerran tietoja vasta vuonna 2016, kun Kiina kertoi hänen tunnustaneen osallisuutensa kuolemaan johtaneeseen liikenneonnettomuuteen sekä laittomien kirjojen salakuljetukseen. Gui sai tuolloin kahden vuoden vankeustuomion.

Gui oli joitakin kuukausia vapaalla jalalla loppuvuodesta 2017, mutta hänen ei sallittu lähteä Kiinasta. Hänet otettiin uudelleen kiinni alkuvuodesta 2018.

Guin perheen ja tukijoiden mukaan vangitsemisessa ja tuomioissa on ollut kyse Kiinan toisinajattelijoihin kohdistamasta painostustaktiikasta.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka