Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ex-oikeusministerin ex-erityisavustajan syytteitä käsitellään käräjillä

Entisen oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) entistä erityisavustajaa Tapani Mäkistä (kok.) vastaan nostettuja syytteitä käsittely Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa on alkanut. Mäkistä syytetään törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Syytetyt eivät itse ole paikalla valmisteluistunnossa, vaan heitä edustavat asianajajat.

Mäkistä oikeudessa edustavan asianajajan Petteri Sotamaan mukaan Mäkinen kiistää syytteet kokonaisuudessaan. Sotamaan mukaan kyse on vanhojen lainojen maksamisesta, jolla ei ole mitään tekemistä Vantaan kaupungin asioiden kanssa.

Syytteet liittyvät Mäkisen toimintaan Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Syyttäjäpuoli vaatii lisäksi muun muassa liiketoimintakieltoa kahdelle yrittäjälle, joita syytetään törkeästä lahjuksen antamisesta. Syyttäjien mukaan yrittäjät tosin antoivat rahaa Mäkiselle omista varoistaan, mutta tarkoituksena oli hyödyttää heidän yrityksiään

Syyttäjä on aiemmin kertonut, että rikosepäilyt liittyvät Vantaan kaupunginhallituksessa käsiteltyihin etuosto-oikeusasioihin. Tapahtumat ajoittuvat alkuvuoteen 2015. Pitkän linjan kokoomuspoliitikko Mäkinen toimi kaupunginhallituksen puheenjohtajana vuosina 2009–2017.

Syytetyt ovat kiistäneet rikosepäilyt. Mäkinen kirjoitti taannoin Facebookissa, että on aina toiminut luottamustehtävissään laillisesti.

– Syytteen nostamisen perusteena on vanhoilta tuttavilta saatu tavanomainen laina, jonka olen maksanut takaisin aikanaan laaditun velkakirjan ehtojen mukaisesti. Laina ei liity millään tavoin asemaani tai tehtäviini Vantaan kaupungin luottamushenkilönä, jossa tehtävässä olen toiminut laillisesti ja johdonmukaisesti. Lainaan ei liity mitään sopimatonta saati rikollista, Mäkinen kirjoitti.

Takana kymmenkunta vuotta kansanedustajana

Tapani Mäkinen nimitettiin kesällä 2017 silloisen oikeusministerin Antti Häkkäsen erityisavustajaksi. Häkkänen oli oikeusministerinä Juha Sipilän (kesk.) johtamassa hallituksessa hallituskauden loppupuoliskolla eli vuosina 2017–2019.

Mäkinen jätti tehtävänsä Häkkäsen erityisavustajana huhtikuussa 2018, kun poliisi oli aloittanut esitutkinnan lahjontaepäilyistä. Hän luopui myös luottamustoimistaan, joita hänellä oli Vantaan kaupungissa. Mäkinen oli viime kuntavaalien jälkeen valittu muun muassa Vantaan kaupunginvaltuuston ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi.

Mäkinen on myös entinen kokoomuksen kansanedustaja. Hän istui eduskunnassa vuosina 2003–2004 sekä 2007–2015.

Tänään käräjäoikeudessa pidetään valmisteluistunto. Sen tarkoituksena on muun muassa selvittää, mitkä seikat ovat riidattomia eli mistä asioista ei tarvita todistelua. Syytetyt eivät välttämättä saavu itse paikalle valmisteluistuntoon. Jutun pääkäsittely on myöhemmin keväällä.