Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kärnä STT:lle viestikohusta: En ole syyllistynyt minkään tyyppisiin rikoksiin enkä ole häirinnyt ketään

Kansanedustaja Mikko Kärnä sanoo toivovansa, että jos hän olisi syyllistynyt ahdisteluun, hänet tuomittaisiin asiasta oikeudessa. JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA
STT

STT

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) painottaa, että jokainen suhde, joka hänellä on elämässään ollut, on ollut konsensuaalinen. Konsensuaalisella tarkoitetaan yhteisymmärrykseen perustuvaa.

– Olen toiminut yksityiselämässäni niin kuin ihmiset yksityiselämässään toimivat, Kärnä sanoo STT:lle.

– En ole syyllistynyt minkään tyyppisiin rikoksiin, enkä ole häirinnyt ketään, hän jatkaa.

Seiska uutisoi torstaina, että Kärnä päätyi avioliittonsa aikana viettämään kaksi kertaa intiimin yön vieraan naisen kanssa. Nainen kertoo Seiskalle tavanneensa Kärnän ensimmäisen kerran pubissa vuonna 2014, ja he päätyivät hotellihuoneeseen. Naisen kertoman mukaan he tapasivat uudelleen noin kuukauden päästä ja viettivät jälleen yhteisen hotelliyön.

Seiskan mukaan Kärnä lähetti naiselle tekstiviestejä kahden vuoden ajan. Kärnä pyysi viesteissään naista lähettämään kuvia itsestään, mutta nainen ei suostunut. Kärnä puolestaan lähetti naiselle itsestään alastonkuvia, joista kahdessa näkyy Kärnän sukupuolielin.

Kärnä ei ottanut kantaa naisen kertomaan. Hän sanoi STT:lle, että ei kommentoi yksityiselämäänsä liittyviä asioita millään tavalla.

Kärnä toivoo, että jos hän olisi syyllistynyt ahdisteluun, hänet tuomittaisiin asiasta oikeudessa

Nainen sanoo Seiskalle, että oli "imartelevaa saada mieheltä huomiota, mutta viestittely oli piinaavaa". Kärnä sanoo toivovansa, että jos hän olisi syyllistynyt ahdisteluun, hänet tuomittaisiin asiasta oikeudessa.

Kärnän mukaan viestikohua ei ole käsitelty puolueessa, sillä "ihmisten yksityiselämä ei keskustassa kuulu politiikkaan".

Kärnä ei koe, että hänellä on tarvetta pohtia, mitä kohu tarkoittaa puolueen kannalta.

– Äänestäjät arvioivat poliittisesti jokaisen poliitikon toiminnan, Kärnä sanoo.

Kärnä on toisen kauden kansanedustaja. Hän nousi eduskuntaan ensimmäisen kerran kevään 2015 vaalien jälkeen varasijalta, kun europarlamentaarikko Paavo Väyrynen päätti jatkaa Euroopan parlamentissa. Kärnä joutui jättämään paikkansa kesäkuussa 2018, kun Väyrynen palasi eduskuntaan.

Viime kevään eduskuntavaaleissa Kärnä valittiin kansanedustajaksi 6 480 äänellä.

Ennen kansanedustajan uraansa Kärnä oli vuodesta 2012 alkaen Enontekiön kunnanjohtaja.

Kärnä ja hänen vaimonsa jättivät viime vuoden toukokuussa avioerohakemuksen. He menivät naimisiin vuonna 2008 ja heillä on kaksi lasta.

Viestintärauhan rikkomista?

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professorin Kimmo Nuotion mukaan Kärnän viestittely ei täytä seksuaalisen ahdistelun tunnusmerkistöä, sillä seksuaaliseen ahdisteluun liittyy fyysistä koskettelua.

Sen sijaan Nuotion mukaan tapaus saattaa täyttää viestintärauhan rikkomisen tunnusmerkistön, jos viestintä on ollut ei-toivottua, toistuvaa ja häiritsevää. Tällaisessa tapauksessa viestien vastaanottajan olisi pitänyt tehdä tiettäväksi, että hän ei halua lähetettyjä viestejä vastaanottaa.

Seiskan haastattelema nainen luonnehti Kärnän viestittelyä piinaavaksi, mutta sanoi myös, että oli imartelevaa saada huomiota mieheltä.

– Sittenhän tästä tulisi ongelma, jos selvästi olisi niin, että toinen ei tällaista viestittelyä halua ja silti intensiivinen pommittaminen jatkuisi. Silloin viestintärauhan rikkominen tulisi kyseeseen, Nuotio sanoi STT:lle.

Poliitiikkojen viesteistä on noussut kohua aiemminkin

Miespolitiikkojen viestittelyt naisille ovat aiemminkin aiheuttaneet kuohuntaa. Keskisuomalainen uutisoi keväällä 2015, että tuolloin hallitusneuvotteluissa mukana ollut perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi oli lähettänyt seksuaalissävytteisiä viestejä ja suoria seksiehdotuksia useille vieraille naisille.

Kankaanniemi on entinen kristillisen liiton puheenjohtaja, entinen ministeri ja presidenttiehdokas. Hän pyysi anteeksi tekojaan ja menettelyään sekä sanoi kertoneensa viesteistä myös vaimolleen.

Vuonna 2008 Hymy-lehti puolestaan julkaisi silloisen ulkoministerin Ilkka Kanervan (kok.) vihjailevaa ja eroottissävytteistä viestittelyä tanssija Johanna Tukiaiselle. Yhteensä Kanerva lähetti viestejä noin 200 kappaletta. Kanerva jätti kohun takia ulkoministerin tehtävänsä.

Kanerva oli jo vuonna 2005 eduskunnan varapuhemiehenä toimiessaan nostattanut kohua, kun hän oli lähettänyt lukuisia tekstiviestejä Vesa Keskisen naisystävänä tunnetuksi tulleelle Marika Fingerroosille.

Hakkarainen sai sakkorangaistuksen

Myös ahdistelu ja häirintä ovat nousseet eduskunnassa esille. Kansanedustajana toiminut Teuvo Hakkarainen (ps.) tuomittiin edustajakollegansa Veera Ruohon (kok.) pahoinpitelystä ja seksuaalisesta ahdistelusta sakkorangaistukseen.

Oikeus katsoi, että Hakkarainen oli ottanut Ruohoa kaulan takaa kiinni niskalenkkiotteella ja toisella kädellä vääntänyt tämän kasvoja niin, että sai suudeltua tätä. Hakkarainen myönsi pian tapahtuman jälkeen julkisesti, että oli käynyt käsiksi Ruohoon. Rikos tapahtui eduskunnassa pikkujouluiltana vuonna 2018, mutta ei pikkujouluissa.

Vuonna 2008 Helsingin Sanomat julkaisi jutun, jossa mainittiin nimeltä seitsemän mieskansanedustajaa, joiden nimettömät lähteet katsoivat syyllistyneen häirintään. Jutun pohjana oli eduskunnassa työskenteleville naisille tehty soittokierros.

Nimellä ja kuvalla mainittuja mieskansanedustajia kuvailtiin muun muassa "kalapuikkoviiksi-sektoriksi" ja "seksistisiksi wannabe-alfauroksiksi".

Eduskunnassa tapahtuva seksuaalinen häirintä oli noussut esiin jo ennen HS:n juttua, kun eduskunnassa tehtyyn kyselyyn vastanneista sadasta naistyöntekijästä yli 30 ilmoitti kokeneensa sanallista häirintää.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka