Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korkeasaaren nuori Topias-norppa menehtyi yllättäen – heinän mukana syöty hiekka aiheutti suolitukoksen

Viime kesästä lähtien Korkeasaaren eläintarhassa hoidettavana ollut nuori saimaannorppa on menehtynyt. Topiakseksi nimetty alle vuoden ikäinen norppa löydettiin kuolleena lauantaina. Se ehti olla eläinlääkärien hoidossa viimeiset kolme päivää.

Norppa siirrettiin tarhastaan villieläinsairaalaan keskiviikkona 12. marraskuuta. Syy oli alun perin eläimen loukkaantunut iho, mutta eläinlääkärit päättelivät oireista, että taustalla oli muutakin.

Tutkimuksissa norpan ulosteesta löydettiin heinää ja hiekkaa, jonka poistamiseksi suolistosta aloitettiin heti hoito. Vointi parani hetkellisesti, mutta Topias menehtyi lopulta perjantain ja lauantain välisenä yönä. Kuolinsyyksi varmistui suolitukos.

– Norppa oli syönyt tarhassaan heinää ja sen mukana hiekkaa, emmekä tiedä miksi. Tämä oli yllättävää, muttei täysin ennenkuulumatonta hylkeillä, eläinlääkäri Sanna Sainmaa sanoo Korkeasaaren tiedotteessa.

Vain hetki uudessa kodissa

Viime keväänä syntynyt Topias löytyi heinäkuussa huonokuntoisena Puumalan Piitsniemestä. Se oli tammikuuhun asti hoidettavana villieläinsairaalassa, kunnes pääsi lopulta omaan tarhaan. Yleisö ehti ihastelemaan Topiasta suoja-aidan takaa parin viikon ajan.

Viranomaiset kielsivät Topiaksen palauttamisen Saimaalle, sillä se olisi aiheuttanut tautiriskin muille norpille. Korkeasaaresta sille kuitenkin järjestyi paikka sen tarpeisiin muokatusta saukkotarhasta. Tarkoituksena oli myös rakentaa sitä varten uusi hyljeallas.

Nuori norppa toipui eläinlääkäreiden hoidossa hyvin, ja sen paino oli noussut jo 22 kiloon, mikä on noin kolmanneksen aikuisen saimaannorpan painosta. Uudessa tarhassaan se vaikutti viihtyvän hyvin, ja ruokahalu oli kunnossa.

– Olemme hyvin surullisia saimaannorpan kohtalosta. Topias oli ainutlaatuinen yksilönä ja lajinsa edustajana, harmittelee kuraattori Hanna-Maija Lahtinen tiedotteessa.