Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talvilomalaisten ei tarvitse pelätä koronavirusta – esimerkiksi Thaimaassa tartuntariski on erittäin pieni, arvioi THL

Talvilomalle kohta suuntaavien suomalaismatkailijoiden todennäköisyys saada koronavirustartunta on erittäin pieni, ellei matka satu suuntautumaan Kiinaan.

– Tietoja ihmisestä toiseen tapahtuneista laajamittaisista tartunnoista on vain Kiinasta. Muissa maissa on ollut lyhyitä tartuntaketjuja ja yksittäisiä tapauksia. Esimerkiksi suomalaisten suosimassa Thaimaassa riski on erittäin pieni, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Itse virusta enemmän matkaa voivat hankaloittaa erilaiset matkustusrajoitukset, joita useat maat ovat Wuhanin koronaviruksen vuoksi ottaneet käyttöön, vastoin YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n suosituksia.

– Tämän vuoksi kannattaa seurata tarkoin ulkoministeriön tiedotusta, sillä he päivittävät tietoja ahkerasti, Puumalainen jatkaa.

Uudenlainen koronavirus leviää tällä hetkellä lähinnä Kiinassa. Siitä, kuinka vaarallinen virus on, saa kuvan, kun sitä verrataan muihin koronaviruksiin. Puumalaisen mukaan mers-virukseen kuoli yli 30 prosenttia sairastuneista, sars-viruksen kuolleisuus oli kymmenen prosentin luokkaa ja uudella koronaviruksella arvio on tällä hetkellä noin kaksi prosenttia sairastuneista.

Epidemian huippua ei välttämättä ole vielä saavutettu, lääkettä tai rokotetta ei vielä ole

Uuden koronaviruksen luonteesta saa kuvan, kun sitä verrataan muihin koronaviruksiin. Mers-virukseen kuoli yli 30 prosenttia sairastuneista, sars-viruksen kuolleisuus oli kymmenen prosentin luokkaa ja uudella koronaviruksella arvio on tällä hetkellä noin kaksi prosenttia sairastuneista.

– Tauti leviää ihmiskontakteissa, ei ilmateitse. Itämisaika on viitisen päivää. Tämänhetkisten tietojen mukaan oireettomat henkilöt eivät levitä tautia eteenpäin, THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane selvittää.

Virukseen sairastuneiden lääkitsemiseen on tällä hetkellä käytetty laajaa kirjoa lääkkeitä, mutta läpimurtoa ei vielä ole tapahtunut.

– Varmuudella toimivaa lääkehoitoa ei tällä hetkellä ole, vaikka työtä koko ajan tehdäänkin. Rokotetta kehitetään koko ajan, mutta sen valmistuminen ja jakelu tuskin tulee tapahtumaan ennen kesän loppua, arvelee Puumalainen.