Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puhemies Vanhasen mukaan keskustelu eduskunnassa oli syyskaudella yleiskuvaa maltillisempaa

Eduskunnan puhemiehenä jatkava Matti Vanhanen (kesk.) sanoo, että keskustelu ja sanankäyttö eduskunnassa oli syyskaudella kokonaisuutena maltillisempaa kuin yleiskuva antaa ymmärtää. Vasta uudelleen valittu puhemies Vanhanen sanoi tiedotustilaisuudessa eduskunnassa, että nykyinen eduskuntakokoonpano ei ole niin pahamaineinen.

Eduskunnan täysistuntojen keskustelukulttuuri nousee aika ajoin tapetille. Tuorein tapaus koskee perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpäätä.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on pyytänyt eduskunnalta suostumusta saada asettaa Mäenpää syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Poliisin valmiin esitutkinnan mukaan Mäenpäätä on syytä epäillä rikoksesta, sillä hän muun muassa rinnasti turvapaikanhakijat ja vieraslajit eduskunnassa kesäkuussa pitämässään puheessa.

Vanhanen kertoi tiedotustilaisuudessa lisäksi eduskunnan uudistamistyöstä, jossa aiotaan muun muassa parantaa valtioneuvoston ja eduskunnan työskentelysuhdetta, jotta esityksiä tulisi eduskuntaan tasaisemmassa tahdissa.

Yleensä eduskunnan työ ruuhkautuu sekä syys- että kevätistuntokauden lopussa.

– Mitä tasaisemman työtahdin saamme, sitä paremmin varmistamme sen, että kukin asia saa ansaitsemallaan tavalla riittävästi aikaa ja eduskunta pystyy oman tehtävänsä täyttämään, Vanhanen sanoi aikaisemmin istuntosalissa.

Vanhanen sanoi lisäksi, että hallitusten esitysten rinnalla kansalaisaloitteet työllistävät aiheellisella tavalla eduskuntaa aikaisempaa enemmän.

Puhemiehistö säilyi odotetusti ennallaan

Ensimmäiseksi varapuhemieheksi valittu Antti Rinne (sd.) nosti esille kansan ja eduskunnan välisen vuorovaikutuksen. Hän kertoo keskustelleensa kirjastoalan ammattilaisten ja kunta-alan ihmisten kanssa siitä, voisiko kirjastoihin rakentaa pisteitä, jossa kansanedustajat, kunnallispoliitikot ja europarlamentaarikot voisivat olla kansalaisten kanssa jatkuvassa yhteydenpidossa.

– Haluan vahvistaa oikeusvaltiota, demokratiaperiaatetta ja sananvapautta sillä, että kansalaisten ja koko eduskunnan vuorovaikutusta vahvistetaan tulevien vuosien aikana. Näen, että se on tärkeä työ tälle vuodelle, mutta uskon, että se jatkuu koko vaalikauden, Rinne sanoi.

Koko puhemiehistö säilyi odotetusti ennallaan, kun sen kokoonpanosta äänestettiin kevätistuntokauden ensimmäisessä istunnossa. Vanhanen valittiin puhemieheksi 171 äänellä ja Rinne varapuhemieheksi 142 äänellä. Toiseksi varapuhemieheksi valittiin perussuomalaisten Juho Eerola 150 äänellä.

Äänestys toteutettiin suljettuna lippuäänestyksenä.

Joulutauko päättyi, töihin palattu jo aikaisemmin

Eduskunta aloitti tänään kevätistuntokautensa, ja valtiopäivien avajaiset ovat vuorossa huomenna. Syysistuntokausi päättyi dramaattisesti, kun ensin pääministeri Rinteen hallitus joutui eroamaan Posti-sotkun takia ja nykyisen pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus aloitti toimintansa. Marinin hallitus jatkoi työtään Rinteen hallituksen tekemän työn pohjalta ja hallitusohjelma pysyi samana.

Marininkin hallituksen taival alkoi draamalla, kun oppositio jätti heti kärkeen välikysymyksen. Kysymys koski Syyrian al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten tai Suomesta sinne päätyneiden Isis-perheiden kotiuttamista ja toimien asianmukaisuutta.

Vaikka eduskunta palasi virallisesti tänään joulutauolta, ovat monet edustajat palanneet jo joulunpyhien jälkeen sorvin ääreen. Tammikuussa kansanedustajat perinteisesti kiertävät kentällä ja tapaavat kansaa.

Joulutauon aikana myös valiokuntia on ollut koolla. Puolustusvaliokunta on kokoustanut Iranin tammikuun alussa tekemien iskujen takia ja perustuslakivaliokunta on käsitellyt ulkoministeri Haaviston toimien laillisuutta al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamiseen liittyen.

Perustuslakivaliokunta selvittää Haaviston toimintaa, sillä kymmenen opposition kansanedustajaa jätti joulukuussa muistutuksen, jossa pyydetään perustuslakivaliokuntaa tutkimaan Haaviston toimien laillisuus Syyrian al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamisasiassa.

Kansanedustajat pyysivät muun muassa tarkastelemaan sitä, onko Haavisto painostanut virkamiehiä tekemään lainvastaisia päätöksiä.

Eduskuntaryhmien johdossa tuttuja kasvoja

Eduskuntapuolueiden eduskuntaryhmät ovat pitäneet tänään järjestäytymiskokouksiaan. Ryhmien puheenjohtajat pysyvät ennallaan ainakin niissä eduskuntaryhmissä, jotka ovat kokouksiensa tuloksista jo ilmoittaneet.

Suurimman hallituspuolueen SDP:n eduskuntaryhmä valitsi ryhmän puheenjohtajaksi Antti Lindtmanin, joka on johtanut SDP:n eduskuntaryhmää keväästä 2015 lähtien. Ensimmäisenä SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtajana jatkaa Kristiina Salonen ja toisena varapuheenjohtajana Ilmari Nurminen.

Keskustan ryhmän johdossa jatkaa Antti Kurvinen. Varapuheenjohtajina jatkavat kansanedustajat Eeva Kalli ja Hanna-Leena Mattila.

Vihreä eduskuntaryhmä valitsi myös yksimielisesti puheenjohtajiston järjestäytymiskokouksessaan. Ryhmän puheenjohtajana jatkaa Emma Kari, ensimmäisenä varapuheenjohtajana Saara Hyrkkö ja toisena varapuheenjohtajana Jenni Pitko.

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän johdossa jatkaa kansanedustaja Anders Adlercreutz. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Ahvenanmaan kansanedustaja Mats Löfström ja toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Sandra Bergqvist.

Myös vasemmistoliiton eduskuntaryhmä järjestäytyi kokouksessaan tiistaina. Paavo Arhinmäki jatkaa ryhmän puheenjohtajana vuoden 2020. Myös varapuheenjohtajat Juho Kautto ja Matti Semi jatkavat tehtävissään.

Opposition suurimpien ryhmien johto näyttää kevätkaudella tutulta. Kokoomuksen ryhmän puheenjohtajaksi valittiin Kai Mykkänen. Ryhmän ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Sari Sarkomaa, toiseksi varapuheenjohtajaksi Jukka Kopra sekä kolmanneksi varapuheenjohtajaksi Anna-Kaisa Ikonen.

Perussuomalaisten ryhmän puheenjohtajana jatkaa Ville Tavio. Myös varapuheenjohtajisto pysyi ennallaan. Ensimmäisenä varapuheenjohtajana jatkaa Jani Mäkelä ja toisena varapuheenjohtajana Arja Juvonen.