Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Amnesty arvostelee Suomen ilmastotoimia ja suhtautumista mielenosoituksiin, mutta kehuttavaakin löytyy

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin vuosiraportin mukaan Suomen poliisi hajotti viime vuonna perusteettomasti useita liikennehaittaa aiheuttaneita mielenosoituksia. Tiistaina julkaistun raportin mukaan poliisi ei tilanteissa ole ymmärtänyt, ettei rauhanomaisia mielenosoituksia voi hajottaa ainoastaan siksi, että ne aiheuttavat häiriötä liikenteelle.

Lisäksi Amnesty arvostelee Suomessa käsiteltyjä lakiesityksiä, joilla oli määrä varautua rajoilla tapahtuvaan valtiolliseen vaikuttamiseen. Järjestö näkee, ettei uudistuksissa otettu riittävästi huomioon niiden vaikutuksia ihmisoikeuksien toteutumiseen ja ehdotusten yhteisvaikutuksiin. Amnestyn mukaan vaarana on, että turvapaikanhakuoikeutta rajoitetaan ja ehdotonta palautuskieltoa loukataan.

Raportissa esitetään myös huoli Suomen ilmastotoimien ja niihin varattujen resurssien riittävyydestä. Sama arvostelu tosin kohdistuu muihinkin maihin: esimerkiksi Egyptin COP27-ilmastokokousta järjestö pitää epäonnistumisena.

Kiitosta Suomelle annetaan esimerkiksi uusien tukikeskusten perustamisesta seksuaalisen väkivallan uhreille sekä seksuaalirikos- ja aborttilainsäädännön uudistamisesta. Seksuaalirikoslainsäädäntö on muutettu suostumusperustaiseksi ja abortin saamista helpotettu, ja lisäksi huhtikuusta alkaen sukupuolen juridinen vahvistaminen on mahdollista omalla ilmoituksella.

Raportissa mainitaan myös saamelaiskäräjälain uudistamiseksi tehty lakiesitys ja kuvaillaan sitä keinoksi parantaa saamelaisten oikeuksien toteutumista. Amnestyn Suomen-osaston tiedotteessa sanotaan Suomen jatkavan saamelaisten oikeuksien loukkaamista, kun lakiuudistus kaatui hallituskauden lähestyessä loppuaan.

Suurhyökkäys osoitti poliittisen tahdon voiman

Amnestyn vuosittaisessa raportissa tarkastellaan ihmisoikeuksien toteutumista maailmalla. Raportin mukaan Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan vaikutti merkittävästi ihmisoikeuksien toteutumiseen viime vuonna ja sen vaikutukset osuivat erityisesti haavoittuvassa asemassa oleviin ja rodullistettuihin.

– Venäjän joukot syyllistyivät sotarikoksiin Ukrainassa, kuten pakkosiirtoihin ja siviileihin kohdistuneisiin summittaisiin hyökkäyksiin. Täysimittainen hyökkäyssota kiihdytti myös globaalia energia- ja ruokakriisiä, Suomen-osaston tiedotteessa sanotaan.

Järjestö katsoo sodan pahentaneen kansainvälisen järjestelmän kaksoisstandardeja, jotka tulivat ilmi myös koronapandemian aikana rikkaiden maiden hamstratessa rokotteita. Vasta täysimittaisen hyökkäyssodan myötä Venäjää vastaan asetettiin mittavia pakotteita ja Kansainvälinen rikostuomioistuin aloitti rikostutkinnan, vaikka Venäjän pitkään jatkuneista rikoksista esimerkiksi Syyriassa ja Tshetsheniassa on paljon todisteita.

Amnesty sanoo Kiinan väistäneen vastuunsa rikoksista ihmisyyttä vastaan, kun maailman huomio keskittyi Venäjän toimiin. Etiopiassa, Myanmarissa ja Jemenissä jatkuivat konfliktit, joissa on kuollut tuhansittain siviilejä.

Amnestyn Suomen-osaston ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro sanoo tiedotteessa reaktioiden Ukrainan sotaan näyttäneen, mikä on mahdollista, jos poliittista tahtoa löytyy. Venäjän toimet tuomittiin maailmanlaajuisesti, rikoksia tutkittiin ja rajat avattiin pakolaisille.

– Näin pitäisi toimia aina järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneiden maiden kohdalla, hän painottaa.

Raportissa huomautetaan, että länsimaiden tuki ihmisoikeuksille on valikoivaa ja perustuu itsekkyyteen. Esimerkkejä tästä ovat lännen tuki Israelin miehityksille palestiinalaisalueilla sekä se, että ukrainalaispakolaiset toivotetaan tervetulleiksi EU-maihin samalla kun Syyriasta ja Afganistanista paenneille rajat pysyvät suljettuina.

Mielenosoituksiin ja abortteihin rajoituksia

Amnesty nostaa raportissaan esiin mielenosoittajien huonon kohtelun eri puolilla maailmaa. Venäjällä hyökkäyssotaa vastustavia mielenosoituksia tukahdutettiin voimakeinoin ja esimerkiksi mediataloja suljettiin ja syytteitä nostettiin pelkästään sodan mainitsemisen vuoksi.

Iranissa viranomaiset reagoivat viime syksynä alkaneisiin mielenosoituksiin väkivaltaisesti. Vangittuja mielenosoittajia, mukaan lukien lapsia, on kidutettu, satoja ihmisiä kuollut ja mielenosoittajia tuomittu kuolemaan. Samoin Perussa Amnesty kuvailee viranomaisten vastanneen mielenosoituksiin väkivallalla.

Mielenosoitusoikeutta rajoitettiin lakiuudistuksilla ainakin Australiassa, Intiassa, Indonesiassa ja Britanniassa.

Amnesty arvostelee myös Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätöstä kumota laaja aborttioikeus. Päätöksen seurauksena useat osavaltiot ovat kieltäneet abortin tai rajoittaneet sen saatavuutta. Ikäviä uutisia kuului Puolastakin, jossa aborttia tarvitsevia auttaneet aktivistit saivat syytteitä.

Raportissa muistutetaan, että Talebanin johtamassa Afganistanissa naisten ja tyttöjen oikeudet surkastuivat viime vuoden aikana. Esimerkiksi mahdollisuuksia oleskella julkisilla paikoilla, elää itsenäistä elämää sekä kouluttautua ja tehdä työtä on jatkuvasti rajoitettu.