Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Israelissa Netanjahulta odotettu ilmoitus oikeusjärjestelmän uudistuksen jäädyttämisestä viivästyi – uhkana yleislakko, jos kiistanalaista uudistusta ei keskeytetä

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun on odotettu ilmoittavan tänään kiistanalaisen oikeusjärjestelmän uudistuksen jäädyttämisestä. Netanjahun oli määrä puhua aamupäivällä maan parlamentille eli knessetille, mutta puhe lykkääntyi eikä sille ole toistaiseksi kerrottu uutta kellonaikaa.

Mediatietojen mukaan syy lykkääntymiseen on se, että oikeusministeri Yariv Levin ja kansallisen turvallisuuden ministeri Itamar Ben-Gvir olivat uhanneet erota, jos uudistus keskeytetään.

Haaretzin mukaan keskustelut uudistuksesta jatkuivat Netanjahun toimistossa aamuviiteen asti. Hallituskoalition johtajat ovat puolestaan olleet koolla tänä aamuna.

Israelissa ammattijärjestö Histadrutin puheenjohtaja Arnon Bar-David ilmoitti aamupäivällä maan menevän yleislakkoon välittömästi, jos Netanjahu ei keskeytä suunniteltua uudistusta. Asiasta kertoivat Times of Israel ja Haaretz.

Osana lakkoa Ben Gurionin lentoasemalta lähtevät lennot on pysäytetty, mediat kertovat. Ben Gurion on Israelin suurin kansainvälinen lentoasema.

Lakon kerrotaan koskevan myös muun muassa terveydenhuoltoa, paikallisviranomaisia, kouluja, päiväkoteja ja ostoskeskuksia.

Sadattuhannet protestoivat kadulla

Tulenarka poliittinen kriisi syttyi sunnuntai-iltana, kun pääministeri Netanjahu erotti maan puolustusministeri Yoav Gallantin ja väkijoukot lähtivät kadulle osoittamaan mieltään.

Arviolta sadattuhannet ihmiset osoittivat mieltään eri puolilla maata aina yöhön asti. Israelilaisen Channel 12 -kanavan mukaan maanlaajuisesti mieltä osoitti parhaimmillaan arviolta yli 600 000 ihmistä.

Gallant oli lauantaina kehottanut keskeyttämään kiistanalaisen oikeusjärjestelmän uudistuksen eteenpäin viemisen kuukaudeksi. Netanjahun johtaman konservatiiveja ja äärioikeistolaisia yhdistävän hallituskoalition ajamat lakiuudistukset kasvattaisivat poliitikkojen valtaa maan oikeuslaitoksen yli. Uudistuksia on vastustettu Israelissa laajalti.

Uudistusta vastustavat mielenosoitukset ovat jatkuneet tänään. Medioiden mukaan tuhansia ihmisiä on kerääntynyt protestoimaan muun muassa Jerusalemissa, Tel Avivissa ja Beersebassa.

Knessetin luokse on poliisin arvion mukaan kerääntynyt 80 000 ihmistä osoittamaan mieltään.

Mielenosoitukset äityivät väkivaltaisiksi

Tel Avivissa poliisi hajotti maanantain vastaisena yönä kymmenientuhansien ihmisten väkijoukon, joka tukki useaksi tunniksi valtatien kaupungissa sekä sytytti tulipaloja tielle. Mediatietojen mukaan poliisi muun muassa käytti ratsupoliiseja ja vesitykkejä mielenosoittajia vastaan. Times of Israel kertoo poliisin työntäneen ihmisiä pois tieltä ja osan mielenosoittajista heittäneen esimerkiksi vesipulloja poliiseja kohti. Valtaosa ihmisistä hajaantui pois minuuteissa, lehti kirjoittaa.

Jerusalemissa mielenosoittajat puolestaan kerääntyivät Netanjahun asunnon ulkopuolelle, missä poliisi käytti vesitykkejä protestoijia vastaan. Poliisin ja mielenosoittajien kerrottiin jo ennen tätä ottaneen yhteen. Lisäksi Jerusalemissa tuhannet kokoontuivat knessetin ulkopuolelle, kertoo Haaretz-lehti.

Haaretzin mukaan mielenosoitukset sulkivat teitä yli 150 paikassa ympäri maata.

Israelissa jokalauantaiset, laajat hallitusta ja uudistuksia vastustavat mielenosoitukset ovat jatkuneet kuukausia. Lauantaina arviolta yli 200 000 ihmisen kerrottiin osoittaneen mieltä Tel Avivissa.

Puolustusministeri Gallant oli ennen erottamistaan varoittanut laajalle levinneiden protestien vaarantavan maan kansallista turvallisuutta. Mielenosoituksiin on osallistunut tuhansia reserviläisiä.

Media: Hallitus jakaantunut uudistuksen suhteen

Maan presidentti Isaac Herzog kehotti aamulla julkaisemassaan lausunnossa Netanjahua keskeyttämään uudistuksen eteenpäin viemisen Israelin kansan yhtenäisyyden vuoksi. Hän vetoaa Netanjahun lisäksi pääministerin johtamaan hallituskoalitioon ja knessetin jäseniin.

Aiemmin Herzog oli tarjonnut asiassa kompromissivaihtoehtoa, jonka hallitus hylkäsi. Presidentti on Israelin muodollinen valtionpäämies, jolla ei ole käytännössä paljoakaan valtaoikeuksia.

Mediatietojen mukaan hallituskoalition jäsenet ovat jakautuneet asian suhteen.

Useiden kerrotaan kannattavan keskeyttämistä protestien myötä. Ainakin kolmen ministerin kerrotaan kannattavan uudistuksen pysäyttämistä. Monet pääministeripuolue Likudin jäsenet kertovat myös olevansa tämän kannalla.

Sunnuntai-iltana oppositiojohtajat kritisoivat Netanjahun ylittäneen rajan Gallantin erottamisella.

Yhdysvallat "syvästi huolissaan" Israelin tapahtumista

Israelin liittolainen Yhdysvallat kertoo olevansa syvästi huolissaan Israelin tapahtumista. Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja Adrienne Watson sanoi maanantain vastaisena yönä, että Israelin sunnuntaisten tapahtumien kehitys korostaa kiireellistä kompromissin tarvetta.

New Yorkissa Israelin pääkonsuli Asaf Zamir ilmoitti eroavansa puolustusministerin erottamisen vuoksi.

Israelissa puolestaan useat yliopistot sekä yläkoulujen ja lukiolaisten opiskelijajärjestöt ilmoittivat ryhtyvänsä lakkoon maanantaista lähtien. Lisäksi useat alueelliset johtajat kertoivat ryhtyvänsä nälkälakkoon pääministerin kanslian edessä Jerusalemissa.

Israelin vaikutusvaltainen Histadrut-ammattiliitto on ilmoittanut pitävänsä lehdistötilaisuuden maanantaina. Mediatietojen mukaan ammattiliiton odotetaan ilmoittavan laajasta yleislakosta. Lisäksi Jerusalemiin on ilmoitettu maanantaille uusi mielenosoitus knessetin ulkopuolelle.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.