Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukraina ei hyväksy YK:n syytöksiä sotavankien teloituksista – ulkoministeriön mukaan Ukrainalla on oikeus itsepuolustukseen

Ukrainan ulkoministeriö kertoo olevansa kiitollinen Yhdistyneiden kansakuntien (YK) Ukrainassa toimivan ihmisoikeuksien tarkkailuoperaation työstä, mutta ei pidä hyväksyttävänä sitä, että vastuu asetetaan hyökkäyksen uhrille. Ulkoministeriön lausunnosta kertoo muun muassa Kyiv Independent.

– YK:n peruskirjan mukaan Ukrainalla on oikeus itsepuolustukseen, ministeriö sanoo.

Ukrainan ulkoministeriö sanoo myös, että se odottaa YK:n operaation välttävän toimenpiteitä, jotka voitaisiin tulkita uhrin ja hyökkääjän rinnastamiseksi.

Ukrainan ihmisoikeusvaltuutettu Dmytro Lubinets kiistää rikkomukset Ukrainan puolella. Hän vaatii todisteita ja sanoo maan noudattavan Geneven sopimuksia.

– Venäjä on laittomasti hyökännyt maahamme, tappaa ja sieppaa Ukrainan kansalaisia sekä estää edelleen pääsyn sotavankiemme luo. Epäinhimillisen kohtelun ja kidutuksen laajuus on piilotettu, hän sanoo.

YK kertoi perjantaina, että sekä Ukraina että Venäjä ovat teloittaneet sotavankejaan. Järjestö ilmoitti olevansa hyvin huolissaan teloituksista.

YK:n tarkkailuoperaation johtaja Matilda Bogner sanoi, että operaatiolla on todisteita kummankin puolen raakuuksista.

– Olemme syvästi huolissamme jopa 25 venäläisen sotavangin sekä taistelukyvyttömien ihmisten välittömistä teloituksista, jotka olemme dokumentoineet, Bogner sanoi lehdistötilaisuudessa Kiovassa perjantaina.

Välitön teloitus tarkoittaa, että ihmistä syytetään rikoksesta ja hänet tapetaan välittömästi ilman oikeudenkäyntiä. Bognerin mukaan teloitukset suoritettiin usein heti kiinnioton jälkeen taistelukentällä.

Bognerin mukaan 15 ukrainalaisen sotavangin epäillään joutuneen venäläisjoukkojen teloittamaksi. Hänen mukaansa palkkasotilasyhtiö Wagner on vastuussa 11 tapauksessa kyseisistä teloituksista.

Venäjä ja Ukraina ovat syyttäneet toisiaan sotavankien huonosta kohtelusta siitä asti, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan yli vuosi sitten.

Zelenskyi: Kiina ei ole ollut yhteydessä rauhansuunnitelmastaan

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Kiina ei ole ottanut häneen yhteyttä ehdottaakseen rauhanvälittäjänä toimimista tai tapaamista, kertoo japanilaislehti Yomiuri Shimbun.

Lehden torstaina haastattelema Zelenskyi kertoi olevansa skeptinen Kiinan esittelemää rauhansuunnitelmaa kohtaan.

– Olen myös diplomaattisia kanavia pitkin lähettänyt suoran viestin, että haluan puhua Kiinan johdon kanssa, Zelenskyi sanoi haastattelussa.

Zelenskyin mukaan keskiössä täytyy olla kunnioitus alueelliseen koskemattomuuteen ja suvereniteettiin.

Kiina julkaisi helmikuussa 12-kohtaisen suunnitelman Ukrainan sodan päättämiseksi. Se on saanut kritiikkiä länsimailta, kun taas Venäjä on kehunut suunnitelmaa.

Yhdysvallat on myös kritisoinut Kiinan pyrkimyksiä esiintyä rauhanvälittäjänä. Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby on sanonut, ettei Kiinaa voi pitää puolueettomana toimijana Ukrainassa käytävässä sodassa.

Biden: Kiina ei ole toimittanut aseita Venäjälle ainakaan vielä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoo uskovansa, ettei Kiina ole ainakaan vielä toimittanut Venäjälle aseita sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajan hyökkäyksensä Ukrainaan yli vuosi sitten.

– Olen kuullut viimeiset kolme kuukautta puheita siitä, että Kiina olisi aloittamassa merkittävät asetoimitukset Venäjälle. No, sitä he eivät ole vielä tehneet. Se ei tarkoita sitä, etteivätkö he tekisi niin tulevaisuudessa, mutta he eivät ole tehneet sitä vielä, Biden totesi lehdistötilaisuudessa.

Puheet Kiinan ja Venäjän suhteiden lähentymisestä ovat Bidenin mielestä liioiteltuja. Biden esitti kommenttinsa vieraillessaan Kanadassa. Bidenin mukaan länsimaat ovat Ukrainan sodan seurauksena lähentyneet paljon enemmän kuin Kiina ja Venäjä, joiden uhkan presidentti kuitenkin kertoo ottavansa vakavasti.

– En suhtaudu kevyesti Kiinaan enkä Venäjään, Biden sanoi.

Biden mainitsi Kiinan valtaa tasapainottavana tekijänä Yhdysvaltain tiivistyneen turvallisuusyhteistyön Tyynenmeren alueella Australian, Intian ja Japanin kanssa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi Kiinan presidentti Xi Jinpingin aiemmin tällä viikolla Moskovassa. Puheiden tasolla johtajat korostivat maidensa erityistä suhdetta, mutta Kiina ei sitoutunut julkisesti sen enempää asetoimituksiin kuin venäläisen kaasun pitkäaikaisiin ostosuunnitelmiin.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.