Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eläkelakien läpi runnomisesta alkanut kaaos jatkuu Ranskan politiikassa

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ei tiistaina odotettu taipuvan opposition vaatimuksiin kiistellyn eläkelain muutoksen käsittelystä. Uutistoimisto AFP:n presidenttiä lähellä olevista lähteistä hankkiman tiedon mukaan Macron ei aikonut hajottaa parlamenttia, muuttaa hallituksensa kokoonpanoa tai järjestää kansanäänestystä eläkeuudistuksesta, kuten oppositio on vaatinut.

Sen sijaan Macron on penännyt liittolaisiltaan uusia ideoita siihen, miten hallinnon tulisi toimia seuraavien kahden, kolmen viikon aikana, lähteet kertoivat.

Macronin hallitus runnoi väkisin läpi uudistuksen, joka muun muassa nostaa eläkeiän 62 vuodesta 64 vuoteen ja pidentää aikaa, jonka ihmisten on oltava työelämässä saadakseen täyden eläkkeen. Esitystä ei alistettu lainkaan parlamentin alahuoneen äänestykseen, koska se ei olisi mennyt läpi, vaan se hyväksyttiin perustuslain kiistanalaisen pykälän avulla.

Macronin hallitus selvisi niukasti kahdesta epäluottamuslauseäänestyksestä maanantaina.

"Asia on kaikkea muuta kuin ratkaistu"

Ammattiliitot vastustavat eläkelakien muutoksia jyrkästi. Useissa Ranskan kaupungeissa oli maanantaina levottomuuksia, kun hallitusta vastustavat mielenosoittajat ottivat yhteen poliisien kanssa. Pariisissa yli 230 ihmistä otettiin kiinni yhteenottojen seurauksena.

Poliiseja syytettiin mielivaltaisista kiinniotoista, sillä valtaosa kiinni otetuista vapautettiin vain tunteja myöhemmin ilman syytteitä. Pariisin poliisipäällikkö kielsi syytökset sanoen, ettei asiattomia pidätyksiä ollut tehty.

Uusia lakkoja ja muita mielenilmauksia on suunniteltu torstaille, ja esimerkiksi julkinen liikenne on monin paikoin pysähtymässä.

Laitaoikeiston oppositiopuolueet ovat puolestaan ilmoittaneet harkitsevansa eläkelakiprosessin viemistä perustuslakituomioistuimeen.

– Uudistus on hyväksytty, mutta ranskalaiset eivät pidä sitä laillisena. Tämä tulee aiheuttamaan ongelmia ja katkeruutta. Asia on kaikkea muuta kuin ratkaistu, sanoi politiikan tutkija Jerome Jaffre France Inter -radiokanavan haastattelussa.

Macronin on määrä vastata keskiviikkona toimittajien kysymyksiin eläkelakien muutoksista suorassa televisiolähetyksessä.