Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Stoltenberg kommentoi Suomen tai Ruotsin joutumista mahdollisen hyökkäyksen kohteeksi: "On mahdotonta ajatella, että Nato ei reagoisi"

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo, että Turkin päätös ratifioida Suomen Nato-jäsenyys vahvistaa Suomen, Ruotsin ja Naton turvallisuutta. Stoltenberg kommentoi asiaa Naton verkkosivuilla.

– Toivon, että Turkin parlamentti äänestää ratifioinnin puolesta mahdollisimman pian, hän sanoi.

Stoltenberg kommentoi myös mahdollista tilannetta, jossa Suomi tai Ruotsi joutuisi hyökkäyksen kohteeksi. Hän totesi Suomen ja Ruotsin saaneen kahdenvälisiä turvallisuustakuita monilta Nato-mailta, mukaan lukien Yhdysvallat, Britannia, Saksa ja Ranska.

– On siis mahdotonta ajatella, että Nato ei vastaisi, jos Suomi tai Ruotsi joutuisi hyökkäyksen kohteeksi, hän sanoi.

Stoltenberg sanoo odottavansa liittymisprosessin saattamista nopeasti päätökseen sekä Suomen ja Ruotsin toivottamista "Nato-perheeseen" täysjäseninä mahdollisimman pian.

Stoltenbergin mukaan tärkeintä on, että Suomesta ja Ruotsista tulee nopeasti Naton täysjäseniä, eikä se, liittyvätkö maat täsmälleen samaan aikaan. Jo päätös kutsua Suomi ja Ruotsi jäseniksi viime vuonna vahvisti perusteellisesti maiden suhdetta Natoon ja paransi niiden turvallisuutta huomattavasti, hän sanoo.

Stoltenberg sanoo kaikkien myöntäneen viime viikolla pidetyssä kokouksessa, että Madridissa viime kesänä allekirjoitetun kolmikantapaperin toimeenpanossa on edistytty huomattavasti ja että Suomen ja Ruotsin nopeat ratifioinnit ovat kaikkien etu.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi hänen ja presidentti Sauli Niinistön tiedotustilaisuudessa perjantaina Ankarassa, että Nato-ratifiointia koskevat keskustelut Ruotsin kanssa jatkuvat. Erdogan muun muassa sanoi, että Ruotsi ei ole ottanut myönteisiä askeleita terrorismista syytettyjen luovuttamiseksi.

Yhdysvallat: Turkin päätös on tervetullut

Yhdysvaltain hallinto sanoo, että Turkin päätös edetä Suomen Nato-jäsenyyden ratifioimiseksi on tervetullut ja kehottaa Turkkia toimimaan samoin myös Ruotsin jäsenhakemuksen kohdalla.

Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan kertoo Yhdysvaltain odottavan, että Suomen Nato-jäsenyys saadaan pikaisesti maaliin.

Sullivanin mukaan Yhdysvallat kehottaa Turkkia ratifioimaan pikaisesti myös Ruotsin jäsenyyden.

Lisäksi maa kehottaa Unkaria viemään loppuun Suomen ja Ruotsin ratifioinnin ilman viivästyksiä.

– Ruotsi ja Suomi ovat kumpikin vahvoja, kyvykkäitä kumppaneita, jotka jakavat Naton arvot, vahvistavat liittoa ja edistävät Euroopan turvallisuutta, Valkoisen talon tiedotteessa sanotaan.

– Yhdysvallat uskoo, että kummastakin maasta pitäisi tulla Naton jäseniä mahdollisimman pian.

Turkki ja Unkari ovat viimeiset Nato-maat, jotka eivät ole ratifioineet Suomen ja Ruotsin jäsenyyksiä. Hyväksyntä täytyy saada kaikilta 30 sotilasliiton nykyiseltä jäseneltä.