Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myös Ruotsissa ennakoidaan Turkin antavan Suomelle Nato-jäsenyyden ratifiointilupauksen

Suomessa odotukset Nato-prosessin myönteisestä päätöksestä ovat nyt korkealla, kirjoittaa Ruotsin yleisradioyhtiö SVT. Asetelma on pedattu SVT:n Turkin-kirjeenvaihtajan Tomas Thorénin mukaan siten, että Turkki hyväksyisi Suomen Nato-jäsenyyden.

Maan yleisradioyhtiön mukaan Turkki voisi äänestää Suomen jäsenyydestä jo ensi viikolla, jos presidentti Recep Tayyip Erdogan näyttää tänään vihreää valoa.

– Kaikki varmaan odottavat ratifiointilupausta tänään, sanoo myös SVT:n Helsingin-kirjeenvaihtaja Liselott Lindström.

Myös Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström uskoo Turkin ilmoittavan tänään asiasta.

– Täytyy olettaa, että tällä Turkin ja Suomen valtionpäämiesten tapaamisella on sellainen vaikutus, että Turkin puolelta tulee todennäköisesti viesti, että Suomen jäsenyys ratifioidaan, hän sanoi uutistoimisto TT:lle.

"Ruotsin tie Natoon on aina ollut pidempi kuin Suomen"

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ja presidentti Sauli Niinistö puhuivat SVT:n mukaan eilen puhelimessa.

Kristersson sanoi Dagens Nyheterin mukaan jo tiistaisessa lehdistötilaisuudessa, että todennäköisyys sille, että Suomi liittyy sotilasliittoon ennen Ruotsia, on noussut.

– Ruotsin tie Natoon on aina ollut pidempi kuin Suomen, sanoi Ruotsin Nato-neuvotteluja johtava Oscar Stenström samassa lehdistötilaisuudessa.

Kristerssonin mukaan Ruotsi on valmistautunut tilanteeseen, jossa Turkki ilmoittaisi aikeistaan ratifioida vain Suomen jäsenyyden.

Pääministeri huomautti myös, että Ruotsi olisi täysin Nato-maiden ympäröimänä, jos Suomi liittyy sotilasliittoon aiemmin. Tämä voisi Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan tehdä Ruotsistakin turvallisemman.