Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannian talous näyttää välttävän taantuman, inflaation ennakoidaan laantuvan voimakkaasti

Britannian talous näyttää välttävän taantuman tänä vuonna, sanoo maan valtiovarainministeri Jeremy Hunt.

Hunt kertoi asiasta BBC:n mukaan esitellessään valtion tämän vuoden budjetin Britannian parlamentissa. Valtiontaloutta valvova riippumaton elin (OBR) ennustaa Britannian talouden supistuvan tänä vuonna 0,2 prosenttia, mutta talous välttää teknisen taantuman eli supistumisen kahdella perättäisellä vuosineljänneksellä.

Näkymä on kirkastunut hieman marraskuusta, jolloin Britannian talouden arvioitiin supistuvan tänä vuonna 1,4 prosentilla. Ensi vuonna talouden ennakoidaan kasvavan 1,8 prosenttia.

Yksi kohentuneen talouskuvan syistä on se, että inflaatio näyttäisi hidastuvan Britanniassa odotettua nopeammin. Huntin mukaan OBR arvioi inflaation laantuvan nykyisestä 10 prosentista 2,9 prosenttiin vuoden loppuun mennessä.

– He ennustavat, että me saavutamme pääministerin (Rishi Sunakin) tavoitteet puolittaa inflaatio, vähentää velkaa ja saada talous kasvamaan, Hunt sanoi.

Huntin mukaan Britannian talous on osoittanut epäilijöiden olleen väärässä.

Lisää rahaa kansalaisten energialaskuihin ja puolustukseen

Budjetissa lisätään tukea kansalaisille muun muassa energialaskuihin ja lastenhoitoon. Kotitalouden energialaskujen hintakatto on tällä hetkellä 2 500 puntaa vuodessa, ja sen oli tarkoitus nousta 3 000 puntaan huhtikuussa. Valtiovarainministeriö kuitenkin muutti mielensä, ja katto pysyy 2 500 punnassa ainakin kesäkuun loppuun.

Satsauksilla lastenhoitoon on tarkoitus kannustaa vanhempia palaamaan nopeammin töihin.

Kaikkiaan kohonneisiin elinkustannuksiin suunnataan tänä ja ensi vuonna tukea 94 miljardia puntaa (noin 107 miljardia euroa). Britanniassa on kärsitty toissa vuoden lopusta alkaen elinkustannuskriisistä, joka on kohdistunut etenkin pienituloisiin.

Myös puolustusbudjettia paisutetaan 11 miljardilla dollarilla seuraavien viiden vuoden aikana. Puolustusmenojen osuus bruttokansantuotteesta nousee Huntin mukaan lähes 2,25 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä.

Lisää rahaa suunnataan myös muun muassa hiilidioksidin talteenottoon ja teiden kunnostamiseen.

Menolisäyksiä rahoitetaan muun muassa yritysveron nostolla. Yritysvero kohoaa huhtikuusta alkaen 19 prosentista 25 prosenttiin niillä yrityksillä, jotka tekevät voittoa yli 250 000 puntaa (285 000 euroa). Sen sijaan esimerkiksi polttoainevero pidetään jäädytettynä.

Eläkkeiden verovapauden vuosirajaa nostetaan tuntuvasti, ja hallitus päätti poistaa kokonaan katon verovapaiden eläkkeiden elinikäisestä kertymästä, joka oli aiemmin reilut miljoona puntaa. Päätös hyödyttää etenkin kovatuloisia brittejä.

Yritysveron nosto on kauhistuttanut osaa Britanniaa hallitsevan konservatiivipuolueen poliitikoista ja äänestäjistä. Viime syksynä silloisen pääministerin Liz Trussin lyhytkestoinen hallitus ilmoitti yritysveron jäädytyksestä ja erinäisistä menolisäyksistä, joista se joutui perääntymään rajun markkinareaktion takia.

Huntin noustua syksyllä valtiovarainministeriksi hän ilmoitti, että menoja on hillittävä velkaantumisen taittamiseksi.