Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Väitettyä ohjetta Timtshenkon kansalaisuusprosessin kiirehtimiseen ei löydy

Oligarkki Gennadi Timtshenkon kansalaisuushakemuksen kiirehtimistä perustelevaa ohjetta ei Helsingin Sanomien tekemän selvityksen perusteella löydy mistään.

Timtshenko sai Suomen kansalaisuuden pikavauhtia vuonna 1999, kun Ulkomaalaisvirasto eli nykyinen Maahanmuuttovirasto päätti käsitellä Timtshenkon kansalaisuusasian kiireellisenä.

Ulkomaalaisviraston entinen ylijohtaja ja Supon entinen työntekijä Matti Saarelainen on perustellut poikkeuksellista toimintaansa ohjeella, jota Helsingin Sanomien mukaan ei kuitenkaan löydy oikeuskanslerilta eikä Maahanmuuttovirastosta.

Käsittelyjärjestyksestä poikettiin vain painavista syistä

Kansalaisuuspyyntöjen kiirehtimiselle oli tarkat kriteerit, eikä Timtshenko HS:n selvityksen mukaan täyttänyt niitä.

HS:n mukaan Ulkomaalaisvirasto poikkesi saapumisjärjestykseen perustuvasta käsittelyjärjestyksestä vain painavista syistä, esimerkiksi jos Suomen kansalaisuus oli edellytyksenä Suomessa olevan työn säilyttämiselle.

Normaalista käsittelyjärjestyksestä saatettiin joissain tapauksissa poiketa myös inhimillisistä syistä lasten, iäkkäiden ja sairaiden henkilöiden kohdalla.

Timtshenkon tytär sai Suomen kansalaisuuden vuotta myöhemmin poikkeuksellisella menettelyllä, vaikka Ulkomaalaisvirasto oli aiemmin päättänyt olla käsittelemättä tyttären kansalaisuushakemusta kiireellisenä.

Supolta pyydetty lisäselvitystä Saarelaisen toiminnasta

Sisäministeriö on tehnyt suojelupoliisille (supo) lisäselvityspyynnön, joka koskee Saarelaisen toimintaa ja hänen osuuttaan Timtshenkon kansalaisuusprosessissa. Supon helmikuussa antamassa selvityksessä Saarelainen kiisti vaikuttaneensa Timtshenkon kansalaisuuspäätökseen.

Supon tulee vastata kirjallisesti ministeriön lisäselvityspyyntöön 20. maaliskuuta mennessä.