Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaja Kallaksen jatkokaudesta pääministerinä ei ole paljon epäilystä, sanoo virolaisasiantuntija

Apulaisprofessori Tonis Saartsin mukaan Viron parlamenttivaalien tuloksen voi tiivistää toteamukseen, että reformipuolueen lisäksi koko Viron liberaali puoluekenttä menestyi odotuksia paremmin. Kansalliskonservatiivinen Ekre sen sijaan sortui pahoihin virheisiin, Saarts Tallinnan yliopistosta sanoo STT:lle.

– Kansainvälinen turvallisuustilanne, sota Ukrainassa ja Venäjän uhka olivat tässä merkittäviä tekijöitä. Reformipuolue on omistanut nämä teemat politiikassa jo pitkän aikaa, Saarts taustoittaa.

Hänen mukaansa vaikuttaa siltä, ettei Viroon ole seuraavienkaan neljän vuoden aikana mahdollista muodostaa hallitusta ilman reformipuoluetta. Näin ollen Kaja Kallaksen jatkokaudesta pääministerinä ei ole käytännössä mitään epäilystä.

Alustavien vaalitulosten mukaan reformipuolue sekä vaalien suurin voittaja Eesti 200 -puolue saisivat 101-paikkaiseen riigikoguun pienimmän mahdollisen eli 51 paikan enemmistön. Saartsin mukaan tämä ei kuitenkaan riitä vakaan hallituksen muodostamiseen tai kaikkien valiokuntapaikkojen täyttämiseen.

– Toimivien koalitioiden alaraja on siinä 53:n tai 54 kansanedustajan paikkeilla, Saarts kertoo.

Hänen mukaansa todennäköisin kolmas hallituskumppani olisi puolueista sosiaalidemokraatit ja sen jälkeen isänmaa – eikä aivan poissuljettua ole myöskään pahan vaalitappion kärsineen keskustapuolueen mukaantulo.

Eesti 200 söi kannatusta pääministeripuolueelta

Vaikka reformipuolue ja Eesti 200 ovat aatteellisesti lähellä tosiaan, Saartsin mukaan Eesti 200 ilmeisesti sai paljon ääniä juuri reformipuolueen entisiltä kannattajilta. Molempien kannattajakunnasta löytyy kaupunkilaista, nuorta ja keskimääräisesti paremmin toimeentulevaa väkeä.

– Hallitusyhteistyön ongelmaksi saattaa nousta se, että reformipuolueessa epäillään, että uusi Eesti 200 -puolue ei ehkä pysty pitämään rivejään kurissa hallituksessa. Puolueessa on paljon uusia jäseniä, joista monet eivät ole kovin poliittisesti kokeneita, Saarts kertoo.

Eesti 200 -puolueen riveissä oli ehdolla myös suomalaistaustainen liikemies Joakim Helenius, joka ei kuitenkaan päässyt läpi. Omien sanojensa mukaan häntä ei ole kiinnostanut niinkään kansanedustajan pesti kuin mahdollisuus nousta hallitukseen valtiovarainministeriksi.

Saartsin mukaan Heleniuksen toive saattaa jäädä haaveeksi.

– Valtiovarainministerin tehtävä on hallituksessa hyvin tärkeä, ja yleensä reformipuolue on varannut salkun lähes aina itselleen, Saarts kertoo.

Ekren vaaliteemat Ukrainasta ja taloudesta epäonnistuivat

Vaalituloksen tuoreeltaan kyseenalaistaneen Ekren suurin virhe oli Saartsin mukaan kampanjointi Ukrainan aseapua ja ukrainalaisten pakolaisten maahantuloa vastaan. Lisäksi juuri vaalien alla levisi huhuja Wagner-palkkasoturiryhmän yrityksistä vaikuttaa Viron politiikkaan Ekren kautta.

– Konservatiiviset ja kansallismieliset äänestäjät saattoivat tulla näistä toisiin ajatuksiin, Saarts epäilee.

Lisäksi Ekre teki virheen yrittämällä nostaa sosioekonomiset ja valtiontalouden asiat vaaliteemaksi. Näillä alueilla puolue ei ole koskaan ollut Saartsin mukaan omimmillaan. Puolue ajautui vaalien alla myös sanaharkkaan Viron asevoimien komentajan kenraaliluutnantti Martin Heremin kanssa.

– He alkoivat improvisoida aika paljon vaalikampanjan loppuvaiheessa, Saarts kertoo.

Hän ei usko, että Ekren väitteet vaalien varastamisesta tai väärentämisestä välttämättä uppoavat kovin hyvin virolaisiin. Silti puolue pitänee kiinni väitteestään.