Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kyselyssä liki viidesosa suomalaisista on hyvin huolissaan inflaatiosta – "Keskituloisilla rahat riittävät nyt 200–600 euroa vähempään kuussa"

Lähes joka viides suomalainen on hyvin huolissaan inflaation eli hintojen nousun vaikutuksesta omaan talouteensa. Asia ilmenee OP-ryhmän teettämästä kyselytutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten taloushuolia. Inflaatio oli vastaajien yleisin huoli.

Seuraavaksi yleisimmät taloushuolet olivat energiakriisi ja asumisen hinnan nousu, joista kertoi olevansa hyvin huolissaan lähes joka kuudes vastaaja. Noin joka kymmenes on huolissaan rahojen riittämisestä arjessa.

– Kasvava osa tuloista menee energiaan, lainanhoitokuluihin, ruokaan ja muihin nousseisiin kuluihin, vähittäispankkitoiminnasta vastaava johtaja Harri Nummela OP-ryhmästä sanoo tiedotteessa.

– Datamme mukaan esimerkiksi keskituloisten käytettävissä olevat tulot riittävät nyt 200–600 euroa vähempään kuukaudessa kuin vuosi sitten.

Työmarkkinoiden näkymät ovat heikentymässä

Kyselyn perusteella suomalaiset eivät ole erityisen huolissaan työpaikoistaan. Vain viisi prosenttia vastaajista ilmoitti olevansa erittäin huolissaan oman työpaikkansa puolesta.

OP:n mukaan työmarkkinat ovat kehittyneet pitkän aikaa suuntaan, jossa työllisyys kasvaa. Nyt näkymät ovat kuitenkin heikommat.

– Yritysten kannattavuus oli viime vuonna hyvällä tasolla, mutta alkaa nyt heikentyä. Yritykset joutuvat osin tinkimään investoinneistaan ja säästämään kustannuksissa, Nummela sanoo.

– Ikävä kyllä tämä merkitsee työllisyyden kääntymistä laskuun.

Nuoret huolissaan työpaikoistaan

Kyselyssä eniten työpaikoistaan kantoivat huolta alle 24-vuotiaat vastaajat, joista joka kymmenes oli erittäin paljon huolissaan työpaikastaan.

– Nuoret ovat työuransa alussa ja saattavat tehdä töitä opiskelujen ohessa. Näissä tilanteissa huoli töiden jatkumisesta on esillä enemmän, Nummela pohtii.

– On kuitenkin tärkeää, että nuoret eivät menetä toivoaan oman taloutensa suhteen, sillä nyt ennakoidusta taantumasta ennustetaan Suomessa lyhyttä.

Taloustutkimuksen toteuttamaan kyselyyn vastasi tammikuussa noin 2 600 iältään 18–79-vuotiasta suomalaista.