Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä sanoo noudattavansa Uusi Start -sopimuksen määräämiä rajoituksia sen loppuun asti

Venäjä ilmoitti tiistaina noudattavansa sen ja Yhdysvaltojen välisen Uusi Start -ydinasevalvontasopimuksen asettamia rajoituksia, vaikka presidentti Vladimir Putin ilmoitti päivällä pitämässään puheessa Venäjän keskeyttävän osallistumisensa sopimukseen.

– Venäjä aikoo noudattaa vastuullista lähestymistapaa ja noudattaa edelleen tiukasti sen (sopimuksen) määräämiä strategisten hyökkäysaseiden määrällisiä rajoituksia sopimuksen elinkaaren aikana, Venäjän ulkoministeriön lausunnossa sanotaan.

Uusi Start on ollut ainoa voimassa oleva kahdenvälinen asesopimus Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä. Sitä oli jatkettu vuoden 2026 alkuun saakka.

Putin sanoi puheessaan, että kyse ei ole sopimuksesta vetäytymisestä, vaan siihen osallistumisen keskeyttämisestä. Venäjä lakkautti sopimuksen mukaiset asetarkastukset elokuussa ja ilmoitti syyksi sen, että Yhdysvallat olisi estänyt venäläistarkastajien toimintaa.

Ulkoministeriön mukaan Putinin päätös johtui Yhdysvaltojen "tuhoisista toimista". Venäläisministeriön mukaan päätös keskeyttää osallistuminen sopimukseen on peruutettavissa, mutta Yhdysvaltojen olisi osoitettava "poliittista tahtoa", jotta näin tehtäisiin.

Yhdysvallat: Valitettava ja vastuuton päätös

Yhdysvallat kommentoi aiemmin tiistaina, että Venäjän päätös keskeyttää osallistuminen sopimukseen on erittäin valitettava ja vastuuton. Ulkoministeri Antony Blinken kuitenkin sanoi Yhdysvaltain olevan halukas keskustelemaan asiasta.

– Me olemme edelleen valmiina keskustelemaan strategisten aseiden rajoittamisesta Venäjän kanssa koska tahansa riippumatta siitä, mitä maailmassa tai suhteissamme tapahtuu, Blinken sanoi Ateenassa tiistaina.

Yhdysvallat seuraa hänen mukaansa tarkasti, mitä Venäjä tosiasiallisesti tekee.

EU:n ulkosuhteiden korkean edustajan Josep Borrellin mukaan Venäjän ilmoitus keskeytyksestä on jälleen osoitus siitä, että Venäjä on murskaamassa turvallisuusjärjestelmää, joka luotiin kylmän sodan päättymisen jälkeen.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg puolestaan kehotti Venäjää harkitsemaan uudestaan ydinaseiden valvontasopimusta koskevaa päätöstään. Stoltenbergin mukaan Venäjä on viime vuosina rikkonut keskeisiä asevalvontasopimuksia ja lähtenyt pois niistä.

– Tämän päivän Uusi Start -sopimusta koskevan päätöksen jälkeen koko asevalvonnan arkkitehtuuri on purettu, hän sanoi.

Stoltenberg kommentoi asiaa tiedotustilaisuudessa Naton päämajassa Brysselissä, jossa hän puhui Borrellin ja Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban kanssa.