Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan ulkoministeri: En halua olla vanha, kun sota loppuu – Ukraina on Putinin henkilökohtainen pakkomielle

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoo, että hän haluaa lopettaa sodan eikä hän halua olla vanha, kun sota on ohi.

– Haluan lopettaa sodan, haluan mennä kyliin maaseudulle ja asua siellä rauhassa. Katsoa lasteni kasvavan, hän sanoi Münchenin turvallisuuskonferenssissa.

Hän sanoo tilanteen olevan vaikea niin kauan kuin Venäjän presidentti Vladimir Putin on vallassa.

Ulkoministerin mukaan Ukraina on Putinin henkilökohtainen pakkomielle.

Hän sanoo mahdollisuuksien ajan koittavan, kun Putinin tilalle tulee uusi johtaja. Kuleba kuitenkin lisäsi, ettei voi ennustaa milloin se tapahtuu.

Kuleba puhui Münchenin turvallisuuskonferenssissa paneelissa, jossa hän oli Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin ja Saksan ulkoministerin Annalena Baerbockin kanssa.

Kuleba uskoo maan saavan liittolaisiltaan hävittäjiä ennemmin tai myöhemmin. Hän lisäksi painotti, että Venäjän on muututtava, jotta Euroopassa saavutetaan rauha.

Harris: Venäjä on tehnyt rikoksia ihmisyyttä vastaan Ukrainassa

Yhdysvaltojen varapresidentti Kamala Harris sanoi konferenssissa aiemmin olevan selvää, että Venäjä on tehnyt rikoksia ihmisyyttä vastaan Ukrainassa.

Harris sanoi Münchenissä, että Yhdysvallat tulee tukemaan tutkimuksia Ukrainassa tapahtuneista sotarikoksista ja niitä tehneet henkilöt on saatava vastuuseen.

Hän sanoo, että Venäjä on tehnyt siviiliväestöön kohdistettuja laajoja ja systemaattisia iskuja.

– Heidän toimensa ovat iskuja yleisiä arvoja ja ihmisyyttä vastaan, hän sanoi.

Hän luetteli Venäjän syyllistyneen murhiin, raiskauksiin ja kidutuksiin.

Münchenin turvallisuuskonferenssi on kylmän sodan aikana kehitetty keskustelufoorumi, jossa kokoontuu vuosittain mittava joukko poliitikkoja, sotilaita ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijoita.

Venäjä sanoo vallanneensa kylän lähellä Kupianskia

Venäjä sanoo valloittaneensa Hrianykivkan kylän Harkovan alueen itäosassa Ukrainassa. Hrianykivka sijaitsee lähellä strategisesti tärkeää Kupianskin kaupunkia, jonka Ukraina valtasi takaisin Venäjältä syyskuussa.

Kylässä asui ennen Venäjän hyökkäyssodan alkua noin 600 ihmistä.

Ukrainan armeija kertoi lauantaina Venäjän joukkojen tehneen hyökkäyksiä muun muassa Kupianskin lähistöllä ja Bahmutissa.

Ukrainan ilmavoimien mukaan Venäjä ampui lauantaina Mustaltamereltä Ukrainaan neljä risteilyohjusta, joista kaksi saatiin pudotettua.

ISW: Venäjä hyödyntää todennäköisesti Valko-Venäjän puolustusteollisuutta

Venäjä hyödyntänee Valko-Venäjän puolustusteollisuutta ylläpitääkseen laajamittaista hyökkäystään Ukrainassa, arvioi ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) tuoreimmassa tilannekatsauksessaan.

Valko-Venäjää johtava Aljaksandr Lukashenka tapasi Venäjän presidentti Putinin viimeksi perjantaina Moskovassa. Lukashenka on antanut Venäjän käyttää Valko-Venäjän aluetta hyökkäyksiin Ukrainaan, ja Valko-Venäjä on järjestänyt yhteisiä sotaharjoituksia Venäjän joukkojen kanssa.

ISW:n arvion mukaan Putin tulee lisäämään vaikutusvaltaansa Valko-Venäjällä riippumatta Ukrainan sodan lopputulemasta.

Brittitiedustelu: Venäjän on yhä vaikeampi eristää väestöään Ukrainan sodasta

Venäjän on entistä vaikeampaa eristää kansalaisiaan käymästään hyökkäyssodasta Ukrainassa, arvioi Britannian sotilastiedustelu tuoreessa raportissaan.

Joulukuussa tehdyn venäläiskyselyn mukaan yli puolet vastaajista kertoi perheenjäsenensä tai ystävänsä osallistuneen niin kutsuttuun erityissotilasoperaatioon.

Brittitiedustelun mukaan kysymys mobilisoitujen ja heidän perheidensä tukemisesta tulee todennäköisesti korostumaan, jos Venäjä pyrkii edelleen hankkimaan rintamalle täydennystä.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP