Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaikille afganistanilaisille naisille ja tytöille myönnetään pakolaisasema

Kaikille afganistanilaisille naisille ja tytöille myönnetään Suomessa pakolaisasema, kertoo Maahanmuuttovirasto. Se päivitti joulukuussa afganistanilaisten turvapaikkahakemuksia koskevaa linjaansa.

Viraston mukaan naisten asema on huonontunut merkittävästi Talebanin valtaannousun jälkeen ja edelleen viime vuoden lopulla. Kaikkien naisten katsotaan näin kohtaavan kategorisesti vainoa Afganistanissa.

Turvapaikan edellytykset täyttyvät Maahanmuuttoviraston mukaan naisten ja tyttöjen kohdalla jo pelkästään sukupuolen takia.

– Afganistanilaisille naisille on varsin yleisesti myönnetty turvapaikkoja jo aikaisemmin, mutta sukupuoli on ollut yksi monista päätöksenteossa huomioitavista asioista. Nyt pelkkä sukupuoli riittää turvapaikkaan, kertoo turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen tiedotteessa.

Maahanmuuttoviraston päätöskäytäntö on linjassa EU:n turvapaikkaviraston (EUAA) tammikuussa julkaistun raportin kanssa.

– Teemme tiiviisti yhteistyötä EUAA:n kanssa. Toimimme kuitenkin etupainotteisesti jo loppuvuodesta emmekä jääneet odottamaan EUAA:n raporttia, Lehtinen sanoo.

Jokaisen hazaran ei katsota olevan kansainvälisen suojelun tarpeessa

Maahanmuuttovirasto päivitti joulukuussa myös linjaansa hazara-taustaisten afganistanilaisten hakemusten käsittelystä. Shiialaisten hazaroiden asema on huonontunut Afganistanissa. Viraston mukaan jokainen Afganistanissa asuva hazara ei kuitenkaan ole kansainvälisen suojelun tarpeessa, vaan jokaisen hakijan kohdalla otetaan huomioon yksilölliset olosuhteet.

Riskiä kasvattavia olosuhteita ovat muun muassa asuminen alueella, jossa äärijärjestö Isisin Afganistanin-haaralla ISKP:llä on toimintakykyä ja jossa ryhmä tekee iskuja.