Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lufthansan lennot palautumassa tuntien katkoksen jälkeen, laajakaistakaapeli katkesi

Lentoyhtiö Lufthansan lennot ovat palautumassa it-ongelmien jälkeen. Ongelmien syynä oli yhtiön mukaan laajakaistaisten kuitukaapelien katkeaminen rakennustöissä Frankfurtin seudulla.

Katkos kesti useita tunteja. Lufthansa ei heti kertonut kuinka paljon lentoja jouduttiin perumaan tai kuinka moniin ihmisiin katkos vaikutti. Saksalaismedian mukaan katkos ajoi muun muassa Frankfurtin ja Münchenin kentät kaaokseen.

Ei vaikutusta Finnairin lentoihin

Lufthansa on Euroopan suurin lentoyhtiöiden ryhmittymä. Lufthansaan kuuluvat myös tytäryhtiöt Eurowings, Swiss International Air Lines, Brussels Airlines ja Austrian Airlines.

Lentoliikennettä seuraavan Flightaware-sivuston mukaan Lufthansan lentoja olisi peruttu tänään kaikkiaan 123, minkä lisäksi 121 on myöhässä aikataulusta. Edellä mainittujen tytäryhtiöiden lentoja listataan perutun noin kymmenkunta, minkä lisäksi kymmeniä on myöhässä.

Kaikkiaan maailmalla on peruttu reilut 1 100 lentoa, minkä lisäksi noin 8 700 on myöhässä.

SAS verkkohyökkäyksen kohteena - matkustajatietoja näkyville

Myös toinen eurooppalaisyhtiö on kohdannut ongelmia tällä viikolla. Useille ruotsalaissivustoille tehtiin tiistaina palvelunestohyökkäyksiä, ja verkkohäirinnän kohteeksi joutui myös pohjoismainen lentoyhtiö SAS.

Tiistaina lentoyhtiön verkkosivut menivät hetkellisesti nurin. Lisäksi lentoyhtiö kertoo matkustajatietoja päätyneen virheellisesti näkyviin muille matkustajille, jotka olivat olleet aktiivisena hyökkäyksen aikana.

Verkkohyökkäyksen aikaan matkustajia pyydettiin olemaan käyttämättä SASin sovellusta. Yhtiön mukaan muiden matkustajien näkyville tuli joidenkin matkustajien yhteystietoja, tietoja heidän menneistä ja tulevista matkoistaan sekä heidän luottokorttinsa neljä viimeistä numeroa.

SASin mukaan arkaluontoisia luottokortti- tai passitietoja ei ole päätynyt hukkateille verkkohyökkäyksen vuoksi.

– Haluamme vakuuttaa asiakkaille, että lomakkeessa näkyi vain luottokortin neljä viimeistä numeroa. Ei ole ollut riskiä, että tuota tietoa olisi voinut käyttää, sanoo yhtiön viestintäjohtaja Karin Nyman ruotsalaisuutistoimisto TT:n mukaan.

Muihin ruotsalaissivustoihin tehtyjen verkkohyökkäysten tekijäksi ilmoittautui Anonymous Sudaniksi itseään kutsuva hakkeriryhmä, joka kertoi asiasta Telegram-tilillään. SVT:n haastatteleman asiantuntijan mukaan hyökkäykset saattavat olla Venäjältä ohjattuja.

Hakkeriryhmä perusteli tempausta Koraanin polttamisella ja sanoi, ettei Venäjällä ole mitään tekemistä hyökkäysten kanssa. Tanskalais-ruotsalainen äärioikeistovaikuttaja Rasmus Paludan poltti Koraanin Turkin Ruotsin-suurlähetystön ulkopuolella tammikuussa.

Tiedossa ei ole, onko SASin häirinnän takana sama taho.

- - - -

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.