Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tshekissä äänestetään uudesta presidentistä, valittavana joko ex-pääministeri tai ex-kenraali

Tshekissä alkaa tänään kaksipäiväinen presidentinvaalien toinen kierros. Äänestäjät ratkaisevat, onko maan seuraava presidentti entinen pääministeri Andrej Babis vai entinen kenraali ja Naton sotilaskomitean puheenjohtaja Petr Pavel.

Kun vaalien ensimmäisellä kierroksella kukaan ehdokkaista ei saanut yli puolta äänistä, eniten ääniä saaneet Babis ja Pavel selviytyivät vaalien toiselle kierrokselle. Äänestys päättyy huomenna.

Tshekkiläinen tuomioistuin vapautti Babisin syytteistä EU:n tukipetosjutussa 9. tammikuuta, vain päiviä ennen presidentinvaalien ensimmäistä kierrosta.

Babisia syytettiin tilansa siirtämisestä Agrofert-konserninsa alaisuudesta, jotta se olisi oikeutettu EU:n pienyrityksille tarkoitettuun kahden miljoonan dollarin tukeen. Tuomarin mukaan syytteessä kuvattu teko ei kuitenkaan ollut rikos.

Keskustapopulistisen Ano-puolueen puheenjohtaja Babis kiisti syytökset ja kutsui oikeudenkäyntiä "poliittiseksi prosessiksi".

Slovakiassa syntynyt Babis, 68, on Forbes-lehden mukaan Tshekin viidenneksi rikkain ihminen. Hän toimi Tshekin pääministerinä 2017–2021.

Pavel toimi maansa armeijan esikuntapäällikkönä 2012–2015 ja Naton sotilaskomitean puheenjohtajana vuosina 2015–2018.