Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaiset rakastavat suoria lähetyksiä – vuoden kolmea suosituinta ohjelmaa katsoi yli 40 prosenttia Suomen väestöstä

Vuoden 2022 suosituin tv-ohjelma oli miesten jääkiekon MM-loppuottelu Suomi–Kanada toukokuun lopussa. Ottelua katsoi keskimäärin yli 2,5 miljoonaa silmäparia MTV:n kanavilla ja palveluissa, selviää Finnpanelin vuosikatsauksesta.

Toiseksi katsotuin ohjelma oli Linnan juhlien tv-lähetyksen välissä esitetty Ylen puoli yhdeksän uutiset ja sen jälkeen Linnan juhlat. Uutisia katsoi keskimäärin vähän alle 2,5 miljoonaa ihmistä eri palveluissa, Linnan juhlia 2,3 miljoonaa ihmistä.

Kaikkia näitä kolmea suoraa lähetystä katsoi siis yli 40 prosenttia Suomen väestöstä.

Mikään muu ohjelma ei ylittänyt viime vuonna yli kahta miljoonaa katsojaa. Pekingin olympiakisojen miesten viestihiihto viime vuoden helmikuussa keräsi keskimäärin 1,6 miljoonaa katsojaa, kuten myös jalkapallon MM-kisojen loppuottelu Argentiina–Ranska joulukuussa. Kunkin ohjelman hetkittäinen katsojamäärä on voinut olla näitä lukuja suurempi, tilastoissa otetaan huomioon katsojien määrän keskiarvo koko ohjelman keston ajalta.

Tv:tä katsottiin keskimäärin yli 3,5 tuntia

Suomalaiset katsoivat viime vuonna Finnpanelin mukaan tv:tä, suoratoisto- ja videopalveluita päivittäin keskimäärin 3 tuntia 37 minuuttia.

Yli 65-vuotiaat katsovat lähes pelkästään perinteistä televisiota, sen osuus ikäryhmässä on 97 prosenttia. Syys–joulukuun välisellä ajanjaksolla yli 65-vuotiaat katsoivat tv:tä keskimäärin 5 tuntia 45 minuuttia päivässä.

Perinteinen tv on yhä suosituin kaikissa ikäryhmissä, mutta nuoremmissa ikäryhmissä katseluajat ovat pienempiä ja suoratoiston osuus jo varsin suuri. Syys–joulukuussa 25–44-vuotiaat viettivät tv-ohjelmien parissa keskimäärin 2 tuntia 44 minuuttia, ja tuosta ajasta suoratoistopalveluiden osuus oli 36 prosenttia. Suoratoistopalveluilla tarkoitetaan esimerkiksi Netflixiä, Youtubea tai HBO Maxia.

Tv-yhtiöistä suosituin oli Finnpanelin mukaan Yle, jonka kanavat keräsivät 45 prosentin katseluosuuden. Toiseksi suosituin oli MTV 24 prosentilla. Kolmanneksi suurimman katseluosuuden keräsi Sanoma TV 17 prosentilla (Nelonen Media 12 prosenttia, Disney Finland 5 prosenttia).

Toimintansa lopettaneen Alfa TV:n katseluosuus oli vähän yli 1 prosenttia.

Kanavien viikkotavoittavuudessa ensimmäinen oli MTV3. Sen jälkeen toisena ja kolmantena olivat Yle TV1 ja Yle TV2.