Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ulkoministeriö ei lämpene ehdotukselle pääministerin turvallisuuspoliittisesta neuvonantajasta – "Valmisteluun olisi syytä palata Nato-jäsenyyden toteutumisen jälkeen"

Ulkoministeriö (UM) ei pidä tarpeellisena erillisen turvallisuuspoliittisen neuvonantajan nimeämistä pääministerille. Tämä käy ilmi UM:n lausunnosta, joka annettiin valtioneuvoston kanslialle keskiviikkona.

UM:n mukaan pääministerin avustamisen turvallisuuspolitiikassa on katsottava sisältyvän pääministerin avustamiseen yleensä.

Ulkoministeriö ei myöskään näe tarkoituksenmukaisena tai tarpeellisena perustaa Nato-jäsenyyden vuoksi uutta yksikköä valtioneuvoston kansliaan. Ministeriö katsoo, että ehdotettu muutos voisi tosiasiassa siirtää ulkoministeriölle kuuluvaa toimivaltaa valtioneuvoston kanslialle.

Pääministerin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan viran perustamista on valmisteltu valtioneuvoston kansliassa. Asetusluonnoksesta on pyydetty lausuntoja ministeriöiltä, presidentin kansliasta ja pääesikunnasta. Lausuntoaikaa on torstaihin asti.

Viran tarvetta on perusteltu Nato-jäsenyyden luomalla uudella tilanteella, kun turvallisuuspoliittisten asioiden merkitys kasvaa myös pääministerin ja valtioneuvoston kanslian tehtävissä.

"Rinnastettavissa erityisavustajan tehtävään"

Ulkoministeriö sanoo pitävänsä pääministerin turvallisuuspoliittisen tuen vahvistamista sinällään perusteltuna. Se ei kuitenkaan pidä perusteltuna vaan pikemminkin poikkeuksellisena, että neuvonantajan tehtävästä säädettäisiin asetuksella.

– Ulkoministeriön käsityksen mukaan turvallisuuspoliittisen neuvonantajan tehtävä on rinnastettavissa muistiossa esitetystä poiketen pikemminkin erityisavustajan kuin turvallisuusjohtajan tehtävään, UM sanoo lausunnossaan.

Tällöin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan tehtävä kytkeytyisi ministeriön mukaan luontevasti myös pääministerin toimikauteen.

Ulkoministeriö kiinnittää lisäksi huomiota esityksen aikatauluun. Asetuksen on ehdotettu tulevan voimaan jo maaliskuun alussa. UM pitää valmistelun laadun kannalta tärkeänä, että asian valmisteluun varataan enemmän aikaa.

Ministeriön mielestä valmisteluun olisi syytä palata Nato-jäsenyyden toteutumisen jälkeen, jolloin jäsenyydestä seuraavat tarpeet ovat tarkentuneet.

UM:n lausunnosta uutisoi aiemmin Ilta-Sanomat.