Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Translaki eteni täysistuntoon kokoomuksen tuella ja muutoksilla – Marin toivoi turhaan kurinpalautusta hallituksen esitystä vastustaneille keskustalaisille

Esitys uudeksi translaiksi eli laiksi sukupuolen vahvistamiseksi etenee eduskunnan täysistunnon käsittelyyn oppositiopuolue kokoomuksen tuella.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai torstaina valmiiksi mietintönsä lakiesityksestä. Muiden hallituspuolueiden piti taipua kokoomuksen pieneen muutosvaatimukseen, kun valiokunnan kaikki kolme keskustalaista jäsentä äänestivät esitystä vastaan. Tilanne kiristi jälleen ilmapiirin hallituksessa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi aikovansa keskustella tilanteesta keskustan puheenjohtajan, valtiovarainministeri Annika Saarikon kanssa.

Marin oletti, että keskustan eduskuntaryhmä käsittelee Markus Lohen, Hanna-Leena Mattilan ja Pekka Aittakummun toimintaa. Keskustan eduskuntaryhmän johtaja Eeva Kalli ilmoitti kuitenkin jo ennen ryhmän jokaviikkoista kokousta, ettei kolmikolle ole luvassa kuritoimenpiteitä.

Myöhemmin Kalli piti Marinin kommenttia yllättävänä. Hänen mukaansa puolueessa on pitkä perinne siitä, että tämänkaltaiset kysymykset ovat omantunnonkysymyksiä.

– On aivan selvää, että edustajan näkemys ei muutu valiokunnasta täysistuntosaliin astuessa, Kalli sanoi.

Marin: Ei olisi pitänyt vaikuttaa valiokuntaan

Marin sanoi tienneensä etukäteen, että keskustalla on yksittäisiä kansanedustajia, jotka eivät voi olla suuressa salissa lakiesityksen takana.

– Tämä on todettu yhdessä, ja se on ollut minun tiedossani, mutta valiokuntatyöskentelyyn sen ei tietenkään olisi pitänyt vaikuttaa.

Pääministeri sanoi myös Saarikon korostaneen aiemmin, että valiokuntatyöskentelyyn tämän ei pitäisi vaikuttaa ja että esimerkiksi valiokunnan puheenjohtaja Lohi ei tule toimimaan hallituksen esitystä vastaan.

Marin on aiemmin sanonut, että jos hallituksen pelisääntöjä vielä rikotaan, hallituksen taru päättyy.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kirjoitti Facebook-päivityksessä ryhmän käyneen vakavahenkisen keskustelun keskustan toiminnasta.

Keskustasta vastataan kritiikkiin taustakeskusteluissa toteamalla, että esitys hoidettiin läpi Lohen johtamasta valiokunnasta. Toisaalta hallituskumppanit odottivat, etteivät keskustalaisedustajat olisi suoranaisesti äänestäneet esitystä vastaan valiokunnassa. Vastustuksen takia hallitus joutui muuttamaan esitystään oppositiopuolueen tuella.

Saarikko: Ryhmän enemmistön tuki

Saarikko ja Marin korostivat pitävänsä tärkeänä lain etenemistä täysistuntoon. Täysistunto päättää lain kohtalosta valiokunnan mietinnön pohjalta.

– Tuen tuota lakia ja uskon, että keskustan ryhmästä enemmistö on sen takana, Saarikko sanoi.

Muutos poistaisi laista vaatimuksen sukupuolta korjaavan lisääntymiskyvyttömyydestä. Esimerkiksi Seta ja Amnesty ovat pitäneet vaatimusta ihmisoikeusloukkauksena.

Lisäksi ihminen voisi vaihtaa virallisen sukupuolimerkintänsä omalla ilmoituksella. Valiokunnassa tähän lisättiin kokoomuksen ajamana vuoden rajoitus edellisestä muutoksesta. Kokoomus on perustellut muutosta väärinkäytösten ehkäisyllä.

Valiokunnan keskustalaiset vetosivat vastustuksessaan hallitusohjelman kirjaukseen, jossa mainittiin henkilön kokevansa pysyvästi kuuluvansa korjattavaan sukupuoleen.

Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit vastustavat lakiesitystä.