Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Meksikon presidentti arvosteli USA:n ulkopolitiikkaa tavatessaan Bidenin

Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obrador on arvostellut Yhdysvaltain omilla lähialueillaan harjoittamaa ulkopolitiikkaa. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on parhaillaan vierailulla Meksikossa.

Meksikolaispresidentti kehotti Bidenia panemaan lopun Yhdysvaltain tavalle ylenkatsoa Latinalaista Amerikkaa ja Karibian saaristovaltioita. Lopez Obradorin kritisoima asenne on hänen mukaansa vallinnut jo vuosikymmenien ajan.

– On aika päättää tämä hyljeksintä, tämä ylenkatsonta Latinalaista Amerikkaa ja Karibiaa kohtaan, Lopez Obrador sanoi.

Biden puolusti Yhdysvaltain historiaa ja sanoi maan käyttäneen kymmeniä miljardeja dollareita viimeisen 15 vuoden aikana alueen kehittämiseen.

– Yhdysvallat käyttää enemmän rahaa kehitysapuun kuin käytännössä kaikki muut maat yhteensä. Ikävä kyllä vastuumme eivät rajoitu vain läntiseen pallonpuoliskoon, Biden sanoi.

Fentanyyli huolenaiheena

Biden ja Kanadan pääministeri Justin Trudeau ovat vierailulla Meksikon pääkaupungissa Mexicossa Pohjois-Amerikan johtajien tapaamisessa.

Biden hakee keskusteluissa Meksikolta kovempia toimia laittoman maahanmuuton ja huumeiden suhteen. Meksikon ja Yhdysvaltain välisen rajan yli kulkeva siirtolaisliikenne on Bidenin hallinnolle sisäpoliittisesti vaikea kysymys, jota republikaanit ovat käyttäneet lyömäaseenaan. Biden vieraili äskettäin ensi kertaa presidenttinä etelärajalla ennen matkaansa Meksikoon.

Biden kertoi yhtenä tavoitteenaan Meksikossa käytävien "kolmen amigon" eli kolmen ystävän keskusteluissa olevan Yhdysvaltoihin virtaavan fentanyylin torjunta. Kyseisen opioidin yliannostuksiin on Bidenin mukaan kuollut yli 100 000 yhdysvaltalaista.