Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen energiasää pysyy huonona loppuviikon ajan – Fingridin mukaan sähköstä ei tule kuitenkaan pulaa

Suomen energiasää pysyy huonona koko loppuviikon ajan, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Heikki Sinisalo. Huono energiasää johtuu kireistä pakkasista sekä heikoista tuulista. Energiasäällä kuvataan säätilan vaikutusta energian tuotantoon ja kulutukseen.

– Suomessa on nyt korkeapaine, jonka vuoksi tuulet ovat heikentyneet. Siksi tänään ja vielä huomenna on luvassa erittäin huonoa energiasäätä, Sinisalo sanoo.

Tilanne helpottaa hieman lauantaina, kun korkeapaine väistyy itään. Samalla tuulet voimistuvat ja maahan tulee lauhempaa ilmaa. Energiasää on kuitenkin vielä huono lauantaina ja sunnuntaina.

Energiasää paranee Sinisalon mukaan ensi viikolla, kun lämpötilat nousevat ainakin maan etelä- ja länsiosissa nollan tuntumaan tai sen yli. Tuolloin Suomeen on luvassa tavanomaista energiasäätä.

Sinisalo ei ota kantaa siihen, miten huono energiasää vaikuttaa sähkön riittävyyteen.

– Me annamme ennusteen yleistilanteesta, mutta sähkön riittävyyden arviointi ei ole meidän alaamme. Pysyttelemme meteorologisissa tiedoissa.

Perjantain arkivapaa helpottaa tiukassa sähkötilanteessa

Suomessa riittää tällä viikolla sähköä huonosta energiasäästä huolimatta, arvioi kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen. Sähkökatkoja ei ole näillä näkymin tulossa.

– Vaikka pakkanen kiristyy, on tilanne oikein hyvin hallinnassa. Tuotanto toimii ja nyt Olkiluoto kolmonenkin on toiminnassa, Ruusunen sanoo.

Tilannetta auttaa myös se, että tämän viikon perjantai on loppiainen eli vapaapäivä. Teollisuus käyttää Ruususen mukaan vähemmän sähköä vapaapäivinä arkipäiviin verrattuna. Siksi sähkön huippukulutus tulee jäämään perjantaina matalammalle kuin mitä se olisi arkena.

– Perjantaina ja lauantaina sähkön huippukulutus jää todennäköisesti noin 12 000 megawatin tasolle. Jos perjantai olisi ollut tällä viikolla arkipäivä, olisi tilanne ollut ilman muuta paljon tiukempi.

Sähkökatkojen todennäköisyys kasvaa noin 20 asteen pakkassäässä

Ruusunen arvioi sähkökatkojen todennäköisyyden kasvavan, jos lämpötilat laskevat eteläisessä Suomessa lähemmäksi 20 pakkasastetta tai sen alle.

– Silloin lähestytään todella tiukkaa tilannetta. Esimerkiksi yksi viime vuosikymmenen huippukulutushetkiä oli tammikuussa 2016, jolloin Etelä-Suomessa oli 25 astetta pakkasta. Noin kylmää on vain kerran vuosikymmenessä.

Vaikka sähkökatkoihin päädyttäisiin, ei niiden pitäisi Ruususen mukaan tulla suomalaisille täytenä yllätyksenä. Kansa näkee esimerkiksi sääennusteista, milloin on luvassa hyvin kylmää säätä.

Fingrid pystyy myös tiedottamaan sähkökatkosten mahdollisuudesta esimerkiksi edellisenä iltana. Sähkökatkoksia kuitenkin pyritään välttämään niin paljon kuin mahdollista. Katkokset ovat Ruususen mukaan viimeinen keino, johon turvaudutaan vain silloin, jos kaikki muut mahdollisuudet on käytetty.

– Meidän valvomossamme etsitään Suomesta ja naapurimaista sitä puuttuvaa sähköä viimeiseen hetkeen saakka. Joskus voi käydä niin, että ilmoitamme edellisenä päivänä sähkökatkosta, jota sitten ei tulekaan.

Sähkön riittävyys paranee ensi viikolla

Sähköä riittää Ruususen mukaan paremmin jo ensi viikolla. Tilannetta helpottaa esimerkiksi leudompi sää.

– Sähkökulutuksen huiput ajoittuvat tyypillisesti joulukuun ja helmikuun välille. Kohta näistä talvikuukausista on menty jo puolet lävitse, Ruusunen sanoo.

Ruusunen kuitenkin myöntää, että kevään sääennusteet ovat vielä epävarmoja.

Suomalaisten sähkönkulutusta ei voi Ruususen mukaan ennustaa suoraan vanhojen kaavojen mukaisesti, sillä kansalaiset ovat säästäneet paljon sähköä syksyn ja talven aikana.