Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähkölaskuista aiheutuneet maksuhäiriöt lisääntyivät viime vuonna

Maksamattomista sähkölaskuista aiheutuneiden maksuhäiriöiden määrä kasvoi Suomessa viime vuonna, luottotietoyritys Suomen Asiakastieto kertoo.

Sähkölaskuista aiheutuneiden maksuhäiriöiden määrä kasvoi edellisvuodesta noin kymmeneksellä. Kaikkiaan 5 600 ihmistä sai viime vuonna maksuhäiriömerkinnän, jonka perusteena oli maksamaton sähkölasku.

Asiakastiedon viestintäpäällikkö Ville Kauppi ei osaa tarkalleen sanoa, kuinka monta sähkölaskuista johtuvaa maksuhäiriömerkintää näillä ihmisillä kaikkiaan oli.

– Yksittäisiä merkintöjä oli jonkin verran enemmän kuin henkilöitä. Suurimmalla osalla oli kuitenkin vain yksi tällainen häiriömerkintä, Kauppi sanoo STT:lle.

Viime vuonna 250 ihmisellä sähkölaskusta aiheutunut maksuhäiriö oli heidän ainoa maksuhäiriömerkintänsä.

Talven sähkölaskuista maksuhäiriöitä vasta kuukausien päästä

Asiakastiedon mukaan on vielä liian aikaista arvioida, miten esimerkiksi hallituksen toimet korkeiden sähkölaskujen tasaamiseksi vaikuttavat kuluvan vuoden maksuhäiriöihin.

– Toimien tehoa tai sähkölaskuista aiheutuvien maksuhäiriömerkintöjen määrää on vielä mahdotonta ennakoida, Kauppi sanoo tiedotteessa.

– Jos laskut alkavat tammi–helmikuun pakkasjaksolla kasautua, niistä todennäköisesti rekisteröidään maksuhäiriöitä vasta kuukausien kuluttua.

Ravintoloille ja kiinteistöalan yrityksille eniten merkintöjä sähkölaskuista

Viime vuonna rekisteröitiin maksuhäiriömerkintä sähkölaskujen vuoksi myös noin 180 yritykselle. Näistä suurin osa oli Asiakastiedon mukaan ravintoloita ja kiinteistöalan yrityksiä.

– Pienissä ja suhteellisen paljon energiaa tarvitsevissa yrityksissä voi olla edessä myös toiminnan alasajo tai konkurssi jo ennen kuin sähkölasku ehtii maksuhäiriöksi asti, Kauppi sanoo tiedotteessa.

Kaupin mukaan yritysten sähkölaskuista johtuvien merkintöjen määrä kasvoi suhteessa jotakuinkin yhtä paljon kuin yksityishenkilöillä. Hän ei kuitenkaan lähtisi vetämään tästä suuria johtopäätöksiä, koska yrityksiä oli niin vähän.

– Siinä on jo sattumallakin vaikutusta. En lähtisi tässä puhumaan prosenteista ollenkaan, Kauppi sanoo STT:lle.

Myöskään yritysten sähkölaskujen vuoksi saamien merkintöjen kokonaismäärästä Kaupilla ei ole tarkkaa tietoa.

– Teimme linjauksen, että näiden henkilöiden ja yritysten määrä on olennaisempi tieto kuin merkintöjen määrä, Kauppi kertoo.

– Mielestämme nämä luvut kertovat, kuinka laajasta ongelmasta puhutaan.