Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Kouvolassa tulipalo palvelutalossa, talvimyrskyssä kuolonuhreja Yhdysvalloissa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Joulurauha laskeutuu, kun Turku niin sanoo

Joulurauha julistetaan perinteisesti jälleen Turussa puoliltapäivin.

Vanhalle Suurtorille kokoontuu väkeä kuulemaan, kun Turun kaupungin protokollapäällikkö lukee joulurauhan julistuksen Brinkkalan talon parvekkeelta sekä suomeksi että ruotsiksi.

Yleisö pääsee taas paikan päälle, Turun kaupunki kertoo.

Joulurauhan julistus on luettu Turussa lähes katkeamattomana perinteenä 1300-luvulta asti.

Tapa on jäänyt välistä vain joitain kertoja, esimerkiksi Neuvostoliiton ilmapommitusten pelon vuoksi talvisodan aikana.

Myrskyvahinkoja voi ennaltaehkäistä omakotitalon tai mökin pihalla

Kovien tuulien ja varsinkin myrskyjen rakennuksille aiheuttamat vahingot ovat Suomessa todella yleisiä. Selvästi tyypillisin tilanne on puun kaatuminen rakennuksen päälle, Pelastusopistosta kerrotaan.

Myrskyjen vahingoittamissa rakennuksissa korostuvat omakotitalot ja vapaa-ajan asunnot. Tämä johtuu siitä, että vahinkoja sattuu eniten haja-asutusalueilla sekä sellaisissa pihapiireissä, joissa kasvaa paljon puita.

Vahinkoja voi itse ennaltaehkäistä huolehtimalla siitä, ettei rakennusten lähellä ole yksittäisiä tai liian korkeita puita. Pihapiiristä kannattaa myös karsia sellaisia puita tai oksia, jotka ovat aivan sähkölinjan vieressä tai voivat kaatua sähkölinjojen päälle.

Jouluaattona pikkupakkasta lähes koko maassa, aurinkokin saattaa pilkistää

Jouluaattoa ja joulupäivää vietetään poutaisessa pakkassäässä ympäri Suomen. Ilmatieteen laitoksen mukaan aurinkokin saattaa paikoitellen pilkahdella pilvien välistä.

Elohopea pysyttelee noin viiden pakkasasteen molemmin puolin. Pohjoisessa voi olla kylmempääkin, noin kymmenestä kahteenkymmeneen astetta pakkasta.

Autoilijoita aatonaattona kurittanut huono liikennesää seestyy viikonlopun aikana. Jouluaaton menoliikenteelle on ennustettu tavallisen talvista autoilusäätä.

Kouvolassa tulipalo ikääntyneiden palvelutalossa, yksi ikäihminen pelastettiin palavasta asunnosta

Kouvolan Valkealassa ikäihminen on pelastettu palavasta asunnosta hieman ennen puoltayötä syttyneessä tulipalossa. Palo tapahtui ikääntyneiden palveluasuntolassa.

Kymenlaakson pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Ilpo Kopra kertoi STT:lle, että tulipalo rajoittui yhteen asuntoon. Hänen mukaansa talossa oli 6–7 asuntoa.

Kopra kertoo pelastetun olleen tajuissaan mutta hengittäneen savua. Pelastettu vietiin jatkotarkastuksiin.

Palon sammutustyöt olivat päättyneet puoli yhden aikaan lauantain vastaisena yönä.

Yhdysvalloissa talvimyräkkä aiheuttanut kuolonuhreja, sähköt uupuvat yli miljoonalta

Yhdysvalloissa maan itä- ja keskiosia riepotellut talvimyräkkä on aiheuttanut liikennekaaosta ja kuolonuhreja. Mediatietojen mukaan tiedossa on ainakin kymmenisen kuolemantapausta, jotka näyttävät liittyvän kylmyyteen ja huonoon ajokeliin.

Yli miljoona ihmistä Yhdysvalloissa on yhä ilman sähköjä. Myrsky on riehunut myös Kanadassa, jossa ainakin 410 000 ihmistä on sähköttä.

Lentoliikennettä seuraavan FlightAware-sivuston mukaan Yhdysvalloissa on peruttu jo yli 5 500 lentoa paikallista aikaa perjantai-iltaan mennessä. New York Timesin mukaan kyseessä on suurin määrä peruutuksia yhden päivän aikana koko vuoden ajalta.

CNN: Iranissa pelätään teloitusten lisääntyvän, kun lännessä vietetään joulua

Iranissa pelätään huiviprotesteihin osallistuneiden mielenosoittajien teloitusten lisääntyvän, kun läntinen maailma viettää joulua, kertoo yhdysvaltalaismedia CNN.

CNN perustaa uutisensa Iranista yhteistyössä aktivistiryhmän kanssa hankittuihin dokumentteihin ja lausuntoihin, joiden todenperäisyyden se on varmistanut. Materiaalit viittaavat ainakin 43 ihmisen olevan välittömässä teloitusvaarassa.

Iranissa on teloitettu jo ainakin kaksi ihmistä mielenosoituksiin liittyen. Toinen heistä hirtettiin julkisesti.

Maanlaajuiset mielenosoitukset ovat jatkuneet Iranissa yli kolme kuukautta.

Jääkarhujen määrä vähenee vauhdilla Kanadan Hudsoninlahdella

Jääkarhujen määrä vähenee vauhdilla Kanadassa Hudsoninlahden länsiosissa, selviää maan hallituksen tuoreesta selvityksestä. Erityisesti naaraskarhujen ja pentujen määrä on laskenut dramaattisesti.

Tutkijat ovat lentäneet alueen yli viiden vuoden välein laskeakseen karhuja. Viimeisin tutkimus tehtiin viime vuoden elo–syyskuussa, ja tulokset julkistettiin aiemmin tässä kuussa.

Tutkimuksen mukaan läntisen Hudsoninlahden jääkarhupopulaatio saattaa olla kutistumassa merkittävästi. Havaitut muutokset ovat linjassa sen kanssa, miten ilmastonmuutoksen on ennustettu vaikuttavan jääkarhuihin. (Lähde: AFP)

Elokuvayhtiöt voi haastaa oikeuteen harhaanjohtavasta mainonnasta, linjaa yhdysvaltalaistuomari

Yhdysvalloissa tuomari on linjannut, että elokuvafanit voivat haastaa elokuvayhtiön oikeuteen harhaanjohtavasta mainonnassa, jos trailerissa näkyvä näyttelijä ei ole mukana elokuvassa.

Aiemmin tänä vuonna nostetun yhteiskanteen mukaan kaksi elokuvaharrastajaa sanoo Universal Pictures -elokuvastudion huijanneen heidät vuokraamaan vuonna 2019 julkaistun Yesterdayn, koska elokuvan trailerissa näkynyt näyttelijä Ana de Armas ei esiinny elokuvassa.

Universal oli alun perin pyytänyt tuomaria sivuuttamaan valituksen sananvapauden perusteella. Tuomarin mukaan trailereita kuitenkin koskevat mainonnan rehellisyyteen liittyvät lait.

Kanteen käsittely jatkuu ensi keväänä. (Lähde: AFP)

Nuoret Leijonat hävisi harjoitusottelun Kanadalle

Suomen alle 20-vuotiaiden miesten jääkiekkomaajoukkue on hävinnyt harjoitusottelussa Kanadalle maalein 3–5.

Suomen maalit tekivät Niko Huuhtanen, Ville Koivunen ja Joakim Kemell.

Ottelu kuului MM-leiriin, jonka aikana joukkueet valmistautuvat tapaninpäivänä Kanadan Halifaxissa ja Monctonissa alkaviin maailmanmestaruuskilpailuihin.

Nuoret Leijonat hävisi Yhdysvalloille 2–5 varhain tiistaiaamuna pelatun harjoitusottelun.

Suomi aloittaa MM-kilpailut maanantaina kohtaamalla Sveitsin.

Kotkaniemen maali avitti Carolinan voittoon Philadelphiasta

Jääkiekon NHL:ssä Carolina Hurricanes on ottanut voiton Philadelphia Flyersista 6–5. Carolinan suomalaisvahvistukset Jesperi Kotkaniemi ja Teuvo Teräväinen avittivat joukkueen maalisaldossa, kun Kotkaniemi teki toisen erän lopussa maalin Teräväisen syötöstä.

Kaukalossa nähtiin myös pitkästä aikaa suomalaistähti Sebastian Aho, joka on ollut loukkaantumisen takia sivussa usean ottelun ajan. Tehopisteille Aho ei kuitenkaan yltänyt.

Philadelphian riveissä Rasmus Ristolainen sai ottelussa syöttöpisteen.

Aatu Räty teki maalin uransa ensimmäisessä NHL-ottelussa voitokkaan New York Islandersin riveissä

Jääkiekon NHL:ssä New York Islanders on voittanut kotikaukalossaan Florida Panthersin kirkkaasti 5–1.

New Yorkin miehistöön farmiliigasta nostettu Kärppien kasvatti Aatu Räty pääsi pelaamaan uransa ensimmäistä NHL-ottelua ja onnistui heti maalinteossa. Räty teki maalin kolmannessa erässä vieden joukkueensa 3–1-johtoon.

New Yorkin Robin Salo oli vaihtopenkillä.

Vaisun Floridan riveissä pelanneet suomalaiset Anton Lundell ja Eetu Luostarinen jäivät vaille tehopisteitä. Aleksander Barkov ei ollut jäällä.

Viimeistä sähkettä korjattu: Rätyn etunimi on Aatu, ei Aapo.