Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ismo Leikola paljasti radiohaastattelussa ajavansa päin punaisia, jos muuta liikennettä ei ole – näin kommentoi rikosoikeuden professori

Stand up -koomikko Ismo Leikola poikkesi vierailemassa Yleisradion toimittajan Miia Krausen radiohaastattelussa 10. joulukuuta.

Krause kysyy haastattelun ehtoopuolella Leikolalta, mikä on asiattominta, mitä hän on tehnyt viime aikoina.

Vastaus oli punaisia päin ajaminen, kun näköpiirissä ei ole muuta liikennettä. Tapa on mahdollisesti tarttunut Yhdysvalloista, jossa Leikola on asunut ja keikkaillut vuosikaupalla.

– En tiedä uskaltaako tunnustaa, mutta kun Amerikassa siis, osavaltiosta riippuen, varsinkin Kaliforniassa, jos liikennevalo on punainen, niin saat mennä jos olet kääntymässä oikealle, kunhan vaan katsot, ettei siinä ole jalankulkijoita ja autovirrassa on rako, johon mahtuu, Leikola kuvailee Krauselle.

Paljastus tulee suurin piirtein ohjelman 41. minuutin alkusekunneilla.

– Suomessa poltetaan öisinkin valoja. Jyväskylässä keskellä yötä pitää ajaa yhdettoista valot, jos aikoo päästä pois kaupungin keskustasta yhden aikaan yöllä. Ei yhtään autoa. Minä menen nykyään autolla päin punaisia, jos ei ole ketään missään, Leikola toteaa.

Uutissuomalainen kysyi Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvaselta, saako autoilija ajaa päin punaisia, jos muuta liikennettä ei ole havaittavissa – ja voiko Leikolan radiohaastattelua pitää tunnustuksena, josta poliisi voi aloittaa rikostutkinnan.

– Punaista liikennevaloa ei saa ohittaa missään tilanteessa (poikkeuksena tietysti hälytysajo ja poikkeukselliset pakkotilatapaukset), Tolvanen vastaa sähköpostitse.

Punaisia päin ajamisesta seuraa lievimmillään sadan euron liikennevirhemaksu. Jos teko on omiaan aiheuttamaan toisten turvallisuudelle, sovelletaan Tolvasen mukaan rikoslain 23:n luvun ensimmäisen pykälän säännöstä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, josta seuraa päiväsakkoja. Vakavaa vaaraa aiheuttava kuski saa vähintään 30 päiväsakkoa ja ajokiellon.

Tolvanen muistuttaa merkittävästä ennakkotapauksesta.

– Korkein oikeus ennakkoratkaisussaan vuonna 2019 tuomitsi kuljettajan törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, kun kuljettaja oli kuljettanut autoa siten, että hän oli kaupunkialueella sijaitsevissa suurissa ja vilkkaasti liikennöidyissä risteyksissä kääntynyt yöaikaan kahdesti kulkusuunnassaan oikealle liikennevalo-opastimen näyttäessä punaista valoa, Tolvanen kuvailee.

Päätöksen mukaan punaisia päin ajaminen pysähtymättä kyseisissä olosuhteissa on luonteeltaan törkeää vaarantamista, vaikka tapahtumahetkellä ei olisi lainkaan muuta liikennettä. Kynnys törkeyden määritelmälle ei ole korkea, kun kuljettaja rikkoo hyvin selkeää sääntöä.

– Eivät tällaiset asiat ole kehumisen arvoisia, kyse on moraalisesti hyvin moitittavasta puheesta siksi, että joku saattaa pitää puhujaa esikuvanaan ja alkaa matkimaan, Tolvanen toruu.

Mutta riittääkö Leikolan radiohaastattelu tunnustukseksi?

– Radiohaastattelu on tunnustuksena aika heikko, koska rikos pitää pystyä yksilöimään. Aika, paikka, olosuhteet. Pelkkä yleisen tason isottelu lain rikkomisesta ei käsittääkseni vielä ylitä esitutkinnan aloittamisen kynnystä.