Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Viestikoekeskus-oikeudenkäynnissä kuullaan Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen johtajaa, hallitus äänestämässä erillään luonnonsuojelusta, YK:n luontokokous alkaa tänään Kanadassa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Hallitus äänestämässä erillään luonnonsuojelusta ja vastaamassa yhdessä välikysymykseen

Eduskunnassa on tänään luvassa tiiviisti seurattu täysistunto, jossa esillä ovat hallitusta repineen luonnonsuojelulain sisältö ja opposition välikysymys.

Luonnonsuojelulaki johti hallituksessa julkiseen riitelyyn, kun keskusta liittoutui oppositiopuolueiden kanssa poistaakseen pykäliä hallituksen esityksestä. Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko on sanonut, että puolue aikoo pitää kiinni ajamistaan muutoksista.

Välittömästi äänestyksen jälkeen hallitus vastaa opposition välikysymykseen maatalouden ahdingosta.

Viestikoekeskus-oikeudenkäynnissä kuullaan Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen johtajaa

Helsingin Sanomien (HS) Viestikoekeskus-uutisointia koskevassa oikeudenkäynnissä kuullaan tänään Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen johtajaa, eversti Esapekka Vehkaojaa julkisessa istunnossa.

Tähän mennessä suuri osa oikeudenkäynnin istunnoista on järjestetty suljetuin ovin, koska niissä on käsitelty salaiseksi katsottuja tietoja.

Oikeudenkäynti koskee HS:n viisi vuotta sitten julkaisemaa artikkelia ja sen jälkeen julkaistavaksi aiottua artikkelisarjaa, jotka käsittelivät Puolustusvoimien Viestikoekeskusta ja sotilastiedustelua laajemmin. Kolmelle HS:n toimittajalle vaaditaan ehdollista vankeutta turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja sen yrityksestä. Kaikki kiistävät syytteen.

Puolustusministeri Kaikkonen matkustaa tänään työvierailulle Turkkiin

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) aloittaa tänään kaksipäiväisen työvierailunsa Turkin pääkaupungissa Ankarassa. Vierailu tapahtuu Turkin puolustusministerin Hulusi Akarin kutsusta.

Ministerien on määrä keskustella Suomen Nato-jäsenyysprosessista, yleisestä turvallisuustilanteesta sekä maiden välisestä puolustusyhteistyöstä. Lisäksi Kaikkonen laskee seppeleen Atatürkin mausoleumilla.

Turkki ja Unkari ovat ainoat Nato-maat, jotka eivät ole ratifioineet Suomen jäsenyyttä.

Marin emännöi tänään Suomen lasten itsenäisyyspäivän juhlan

Pääministeri Sanna Marin emännöi tänään järjestettävän Suomen lasten itsenäisyyspäivän juhlan. Juhlaan on saapumassa 564 lasta, jotka tulevat 283 Suomen kunnasta. Tämänvuotisen juhlan teema on Tulevaisuuden tekijät.

Säätytalossa järjestettävään tilaisuuteen osallistuvat myös valtiovarainministeri Annika Saarikko, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo.

YK:n luontokokous alkaa tänään Kanadassa – tähtäimessä luontokadon pysäytys vuoteen 2030 mennessä

YK:n luontokokous alkaa Kanadan Montrealissa tänään.

Kokouksen tähtäimessä on, että vuonna 2030 luontokato on pysäytetty ja luonnon tila paranee, Suomen ympäristöministeriö kertoo.

Kokouksessa odotetaan päätöksiä muun muassa maailmanlaajuisista maa-, vesi- ja merialueiden suojelutavoitteista.

Asiantuntijat ovat etukäteen arvioineet, että koronapandemian viivästyttämään kokoukseen latautuu paljon odotuksia.

Kokous jatkuu joulukuun 19. päivään saakka. Suomesta kokoukseen osallistuu muun muassa ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.)

Yhdysvallat kiistää kannustaneensa Ukrainaa tekemään iskuja Venäjän alueelle

Yhdysvallat kiistää rohkaisseensa tai tukeneensa Ukrainaa Venäjän alueelle tehdyissä iskuissa. Kommentit annettiin sen jälkeen, kun satoja kilometrejä Venäjän puolella sijaitseviin sotilaskohteisiin oli tehty sarja lennokki-iskuja.

Ukrainan hallinto ei ole julkisesti myöntänyt tehneensä iskuja, mutta ukrainalainen korkea viranomaislähde on vahvistanut New York Timesille maan olevan iskujen takana.

Yhdysvallat on toisaalta sanonut, ettei se ole myöskään estämässä Ukrainaa hankkimasta itselleen pidemmän kantaman iskukykyä. (Lähde: AFP)

Trumpien perheyritys tuomittiin veropetoksesta Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin perheen yhtiö Trump Organization on tuomittu veropetoksesta ja muista talousrikoksista New Yorkissa.

Rikosvyyhdissä oli kyse yhtiön johtajilleen antamista henkilökohtaisista eduista, jotka oli jätetty pois kirjanpidosta. Manhattanin piirisyyttäjä Alvin Bragg kertoi tiedotteessa, että yhtiön todettiin syyllistyneen kaikkiin syytekohtiin.

Trumpien yhtiön asianajajan mukaan yhtiö valittaa tuomiosta, kertoo New York Times. (Lähde: AFP)

Argentiinan varapresidentti Kirchner sai korruptiosta vankeutta ja kiellon toimia julkisissa viroissa

Argentiinassa entinen presidentti ja nykyinen varapresidentti Cristina Kirchner on saanut kuuden vuoden vankilatuomion korruptiosta. Lisäksi Kirchner evättiin julkisista viroista loppuelämäkseen.

Tuomioistuin katsoi Kirchnerin presidenttinä ollessaan suosineen useissa korruptioskandaaleissa ryvettyneen miehen yrityksiä julkisissa urakoissa.

Kirchneriä ei todennäköisesti nähdä vankilassa pikapuoliin, sillä hänen nykyinen tehtävänsä kongressissa takaa koskemattomuuden. Lisäksi hänellä on vielä käytettävissään useita valitusväyliä.

Kahdeksan muuta samassa tapauksessa syytettyä sai vankeustuomioita. Kolme vapautettiin, ja yhden osalta syyte ehti vanhentua. (Lähde: AFP)

Coloradon yökerhoampumisesta epäillyn syytteissä yli 300 syytekohtaa

Yhdysvalloissa Coloradossa viime kuussa tapahtuneesta yökerhoampumisesta epäillyn syytteet sisältävät 305 syytekohtaa. Syytteet luettiin epäillylle tiistaina.

Ampumisessa kuoli viisi ihmistä, joista jokaista kohti on kaksi murhasyytettä, toinen tarkoituksellinen ja toinen äärimmäisestä välinpitämättömyydestä johtuva. Kummastakin voi saada elinikäisen vankeustuomion ilman mahdollisuutta ehdonalaiseen.

Yhdysvalloissa ei ole epätavallista, että syyttäjät nostavat useita syytteitä samasta rikoksesta.

Ampuminen tapahtui Colorado Springsissä Club Q -homoklubilla, ja siinä myös haavoittui parikymmentä ihmistä. Syytteissä on muun muassa yli 80 murhan yritystä, kymmeniä Coloradon lainsäädännössä viharikoksia vastaavia rikosnimikkeitä ja kymmeniä pahoinpitelyjä.

Asian valmistava käsittely on määrä järjestää helmikuun lopulla. (Lähde: AFP)

Tuomioistuin päätti antaa Saudi-Arabian kruununprinssille syytesuojan Bidenin hallinnon suosituksen mukaisesti

Yhdysvaltalaistuomari on hyväksynyt Yhdysvaltain hallituksen suosituksen taata syytesuoja Saudi-Arabian kruununprinssille ja syyskuussa pääministeriksi nimitetylle Muhammad bin Salmanille jutussa, jossa tätä epäillään toimittaja Jamal Khashoggin murhan järjestämisestä. Khashoggi murhattiin Turkissa vuonna 2018.

Presidentti Joe Bidenin hallinto suositteli syytesuojaa, koska bin Salman luokitellaan ulkomaisen hallinnon johtajaksi.

Oikeusjutun oli nostanut Khashoggin leski. Kanteen käsitellyt tuomari kutsui syytöksiä uskottaviksi mutta sanoi, ettei hänellä tuomarina ole valtaa hylätä hallinnon kantaa, koska tällöin hän puuttuisi hallituksen vastuulla olevaan ulkopolitiikkaan. (Lähde: AFP)

Pittsburgh vei kotivoiton Columbuksesta - Laine nappasi syöttöpisteen joukkueensa ainokaisesta

Jääkiekon NHL:ssä Pittsburgh Penguins on ottanut voiton kotijäällään Columbus Blue Jacketsista 4–1. Columbuksen Patrik Laineelle kirjattiin syöttöpiste joukkueen ainoasta maalista, jonka viimeisteli Johnny Gaudreau.

Muissa kierroksen tähän asti pelatuissa otteluissa Detroit Red Wingsin Olli Määttä sai syöttöpisteen, kun Detroit päihitti Tampa Bay Lightningin Floridassa luvuin 4–2. Niin ikään syötöstä piste merkittiin St. Louis Bluesin Niko Mikkolalle vaiheikkaassa kohtaamisessa New York Islandersin kanssa. Ottelu päättyi St. Louisin voittoon 7–4. Ottelun maaleista seitsemän tehtiin viimeisessä erässä, ja St. Louis tahkosi vielä kahdella viimeisellä minuutilla kaksi maalia New Yorkin tyhjään maaliin.