Kolumbian hallinto ja sissijärjestö Kansallinen vapautusarmeija (ELN) ovat saaneet aikaan sovun alkuperäiskansan paluusta mailleen. Embera-kansa pakeni Chochon ja Risaraldan alueilta huumejengien, ELN:n ja laittomien puolisotilaallisten oikeistojoukkojen väkivaltaisuuksien vuoksi.
Asiasta kertoi Kolumbian presidentti Gustavo Petro. Kyseessä on ensimmäinen merkittävä saavutus nyt meneillään olevissa rauhanneuvotteluissa hallinnon ja ELN:n välillä.
Petro ei kertonut, milloin alkuperäiskansaan kuuluvat pääsevät palaamaan koteihinsa. Monet heistä asuvat nyt Kolumbian pääkaupungissa Bogotassa, jossa he ovat osoittaneet näkyvästi mieltään puistoissa ja ottaneet useita kertoja yhteen poliisin kanssa.
ELN:n neuvotteluedustajat eivät antaneet asiasta lauantaina lausuntoa. ELN on viimeinen vasemmistokapinallisten ryhmä, joka ei ole vielä luopunut aseista Kolumbiassa.
Neuvottelut jatkuvat vuosien tauon jälkeen
Edelliset neuvottelut katkesivat vuonna 2019 Bogotan poliisiakatemiaan tehdyn autopommi-iskun jälkeen. Iskussa kuoli 22 ihmistä.
Elokuussa Kolumbian ensimmäisenä vasemmistolaisena presidenttinä aloittanut Petro lähetti viime kuussa ryhmän jatkamaan neuvotteluita Venezuelaan. Neuvottelut jatkuvat edelleen, vaikka muodollista tulitaukoa ei hallinnon joukkojen ja ELN:n taistelijoiden välillä ole.
ELN on kuitenkin luvannut sallia humanitaarista apua osana rauhanneuvotteluiden puitteita, joista on sovittu vuonna 2016 silloisen presidentin Juan Manuel Santosin hallinnon kanssa. Samana vuonna Santos allekirjoitti historiallisen sopimuksen maan suurimman ja vanhimman kapinallisryhmän FARC-liikkeen kanssa, mikä toi päätöksen yli viisi vuosikymmentä kestäneelle konfliktille. FARC ja ELN toimivat eri osissa maata.
Vaikka kapinallisryhmät ovat istuneet neuvottelupöytään, joitakin Kolumbian alueita vaivaavat huumekauppaan ja laittomaan kaivostoimintaan liittyvät rikollisrymät.