Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ISW: Venäjä pyrkii käyttämään hyväkseen länsimaiden halua rauhanneuvotteluihin

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi, että Venäjä pyrkii käyttämään hyväkseen länsimaiden halua rauhanneuvotteluihin.

Ajatushautomon mukaan Venäjä haluaa länsimaissa syntyvän painetta neuvotteluja edeltävien myönnytysten tekemiseen, jotta Venäjä saataisiin houkuteltua neuvotteluihin.

Torstaina Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi, että länsimaiden olisi neuvoteltava ensin Venäjän noin vuosi sitten vaatimista turvallisuustakuista, jotta Venäjä suostuisi palaamaan neuvottelupöytään, kertoo maan valtiollinen uutistoimisto Tass.

Brittilehti Telegraphin haastattelema Britannian ulkoministeri James Cleverly pelkää, että Venäjä käyttäisi mahdollisen tulitauon Ukrainan kanssa vain täydentääkseen joukkojaan ja ammusvarastojaan.

Bidenilla ei aikomustakaan keskustella Putinin kanssa tällä hetkellä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi torstaina olevansa valmis keskustelemaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa, jos tämä todella haluaa lopettaa taistelut.

Venäjän johto kuitenkin hylkäsi Bidenin ehdot, joilla hän olisi valmis neuvottelemaan tulitauosta Ukrainassa, sillä neuvottelut olisivat vaatineet Venäjän poistumisen Ukrainasta.

Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja John Kirby sanoi perjantaina, että Bidenilla ei ole aikomustakaan keskustella Putinin kanssa tällä hetkellä.

– Putin ei ole osoittanut minkäänlaista halua käydä keskustelua. Tilanne on oikeastaan täysin päinvastainen, Kirby sanoi.

Kirbyn mukaan Bidenin ehdotus neuvotteluista ei tarkoittanut sitä, että ne olisi käytävä nyt. Tiedottajan mukaan Biden on ollut johdonmukaisesti sitä mieltä, että vain Ukrainan presidentti Zelenskyi voi päättää mahdollisten neuvotteluista.

Bahmutin valtaus mahdollisesti lähinnä symbolinen tavoite Venäjälle, sanoo Britannian puolustusministeriö

Venäjä pyrkii todennäköisesti saartamaan Donetskin alueella sijaitsevan Bahmutin kaupungin Itä-Ukrainassa, kirjoittaa Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan Twitterissä.

Ministeriön mukaan suuri osa Venäjän sotatoimista Ukrainassa on kohdistettu Bahmutin kaupungin lähistölle.

Bahmut on ollut loppukesästä asti Venäjän hyökkäyksen pääkohteena, vaikka brittiministeriö arvioikin kaupungin valtauksella olevan vähäinen operationaalinen arvo Venäjän sotatoimille. Onkin mahdollista, että Bahmutin valtauksesta on tullut lähinnä symbolinen ja poliittinen tavoite Venäjälle, ministeriö kertoo.

Ukraina: Venäjä on lähettänyt pelottelukirjeitä lähetystöihin

Ukraina syyttää Venäjää 17 pelottelukirjeen lähettämisestä Ukrainan suurlähetystöihin ja edustustoihin ympäri maailmaa. Asiasta kertoi Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba CNN:n erikoishaastattelussa eilen.

Kuleban mukaan kirjeet ovat olleet joko kirjepommeja, valekirjepommeja tai sisältäneet verisiä eläinten ruumiinosia, kuten lehmien tai sikojen silmiä.

Kuleban mukaan Venäjä yrittää taistella takaisin pelottelemalla Ukrainaa kansainvälisellä rintamalla hävittyään oikeita taisteluita sotarintamalla Ukrainassa. Kuleban mukaan kirjeiden takana voi myös joku Venäjää tukeva henkilö tai taho.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova tyrmäsi Kuleban väitteen yksisanaisesti CNN:lle ja kutsui sitä "psykoksi".

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.