Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolustusvaliokunta haluaa ulkomaalaisten kiinteistökaupat tiukempaan syyniin

Eduskunnan puolustusvaliokunta puoltaa hallituksen antamaa lakiesitystä, jonka mukaan ulkomaalaisten kiinteistökaupat voitaisiin tutkia etukäteen aiempaa tarkemmin. Valiokunta sai tänään valmiiksi mietintönsä hallituksen esityksestä.

Lakimuutosten jälkeen valtiolla olisi etuosto-oikeus, jos se olisi tarpeen kansallisen turvallisuuden varmistamiseksi. Valtiolla olisi myös etuosto-oikeus kiinteistöihin, jotka sijaitsevat enintään kilometrin päässä Puolustusvoimien tai Rajavartiolaitoksen kohteista.

Lisäksi puolustusministeriö saisi muun muassa selvittää, mistä kiinteistökauppaan aiotut rahat ovat peräisin.

Puolustusvaliokunta pitää erittäin tarpeellisena lupalakiin tehtävää lisäystä, jonka mukaan kiinteistönhankinta ei saa uhata kansallista turvallisuutta.

– Tämä tehostaa myös tiedonvaihtoa puolustushallinnon ja sisäasiainhallinnon välillä, kun kansallinen turvallisuus otetaan huomioon maanpuolustuksen, rajaturvallisuuden ja huoltovarmuuden turvaamisen rinnalla, sanoo valiokunnan puheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) tiedotteessa.

Muutokset eivät koske asunto-osakkeita

Nyt käsiteltävänä olevat lakimuutokset koskevat vain kiinteistökauppoja, eivät esimerkiksi asunto-osakkeiden myyntiä. Mahdolliset lisätiukennukset jäävät kevään eduskuntavaalien jälkeen valittavalle seuraavalle hallitukselle.

– Valiokunta pitää tärkeänä, että puolustusministeriön käynnistämässä jatkovalmistelussa tarkastellaan kaikkia niitä mahdollisuuksia, joilla kriittistä infrastruktuuria ja kansallista turvallisuutta voidaan suojata nykyistä paremmin, Häkkänen sanoo.

Hänen mukaansa puolustusvaliokunta katsoi, että jatkossa on tarkasteltava muun muassa maanvuokraukseen ja yritysjärjestelyihin liittyviä kysymyksiä, joissa ei ole samanlaista ulkomaalaisvalvontaa kuin kiinteistökaupoissa.

– Myös asunto-osakkeiden ostaminen ja hallinta voivat muodostaa uhan kansalliselle turvallisuudelle. Lisäksi tarkasteluun on otettava kaksoiskansalaisuuteen liittyvät omistuskysymykset, Häkkänen ehdottaa.

Kaikkosen mukaan kiristystarpeiden selvitys jatkuu

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoi lokakuussa, että ulkomaalaisten kiinteistöomistusten valvontaa koskevan lainsäädännön kiristystarpeita selvitetään edelleen. Kaikkonen kommentoi asiaa eduskunnan kyselytunnilla sen jälkeen, kun hallitus oli antanut eduskunnalle esityksen nykyvalvonnan kiristämisestä.

Oppositiopuolue kokoomus ei tuolloin tyytynyt esitettyihin kiristystoimiin, vaan moitti lainsääntöön edelleen jääviä aukkoja.

Kaikkosen mukaan lainsäädännön kokonaisuudistus vaatisi niin paljon aikaa, että se menee seuraavalle vaalikaudelle. Hän sanoi halunneensa edistää asiaa edes osittain jo tällä vaalikaudella.

Esitettyjen lakimuutosten on määrä tulla voimaan ensi vuoden alussa.