Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen sähkötilanteesta uusi arvio: Energiavirasto varoittaa, että riittävyys on yhä epävarmempaa – katkot mahdollisia

Sähkön riittävyys Suomessa on aiempaa epävarmempaa tänä talvena, arvioi Energiavirasto. Arvion mukaan lyhytaikainen sähköpula ja katkot ovat mahdollisia, mutta pitkittynyttä sähköpulaa Energiavirasto pitää epätodennäköisenä.

Virasto odottaa, että suurimman osan talvikaudesta sähköteho riittää, mutta tilanne sisältää monia epävarmuustekijöitä. Huolena on, että sähkön tuotanto- ja tuontikapasiteetti eivät välttämättä aina riitä kattamaan sähkön kysyntää.

– Marginaalit sähkön tarjonnan ja kysynnän tehotasapainon saavuttamiseksi ovat aiempaa pienemmät, tiedotteessa todetaan.

Kotimaan sähkön tuotantokapasiteetin suurin epävarmuus liittyy Energiaviraston mukaan Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitosyksikön käyttöönottoon. Toisaalta jo sen koekäytöt voivat tuoda helpotusta tilanteeseen.

Tuontisähkön riittävyyteen ongelmia voi puolestaan aiheuttaa erityisesti se, jos Suomen huippukulutus ajoittuu samaan ajankohtaan Ruotsin kanssa.

Energiaviraston neuvo suomalaisille on nyt yksinkertainen: olisi tärkeää, että kaikki suomalaiset välttäisivät tarpeetonta sähkönkulutusta niinä ajankohtina, kun kulutuksen arvioidaan olevan korkeimmillaan. Näitä ovat tyypillisesti talviarkipäivien aamutunnit kello 8–10 sekä iltapäivän tunnit kello 16–18.

Alkuviikosta uutisoitiin jo niin sanotusta läheltä piti -tapauksesta, jossa kysyntä oli lähellä ylittää tarjonnan.

Aiemmin myös muun muassa kantaverkkoyhtiö Fingrid on varoittanut sähköpulan mahdollisuudesta tulevana talvena.

Pörs­si­säh­kön hinta am­pai­si jäl­leen kor­keuk­siin – markkinoilla nähtiin jo läheltä piti -tilanne

Tässä tilanteessa sähköpula voisi uhata Suomea – Kiertävien sähkökatkojen riski kasvaa talvella, kun varmaa on ainoastaan epävarmuus