Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan ulkoministerillä oli selvä viesti Nato-maille: nopeammin, nopeammin ja nopeammin

Ukrainan ulkoministerillä Dmytro Kuleballa oli tiistaina Nato-maiden kollegoilleen selvä toimintaohje: nopeammin, nopeammin ja nopeammin. Pyyntö liittyi Kuleban aiempaan pyyntöön, jossa hän oli kertonut Nato-maille Ukrainan tarvitsevan aseita, aseita ja aseita.

Kuleba kertoi myös olevansa kiitollinen siitä avusta, mitä Ukrainaan on jo toimitettu. Hän kuitenkin totesi, että sota etenee.

– Olemme todistaneet, että voimme lyödä Venäjän. Olemme todistaneet, että voimme voittaa sodan koko euroatlanttisen alueen etujen mukaisesti, hän sanoi.

Kuleba kertoi näkemyksensä Romanian pääkaupungissa Bukarestissa iltapäivällä ennen Naton ulkoministerien kokouksen työillallista, jonne hänet oli kutsuttu. Hän totesi energiaturvallisuuden olevan Ukrainalle yhtä tärkeää kuin "kovan" turvallisuuden.

Ilmapuolustuksessa Ukraina kaipaa esimerkiksi Patriot-ohjuksia, mutta Venäjän pommitusten jäljiltä myös paljon muuta.

– Kyllä, muuntajat, generaattorit ja muut laitteet – erittäin tärkeitä, hän totesi.

Stoltenberg: Putin tekee talvesta asetta

Stoltenberg toisti Kuleban kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa hyvin samanlaisen viestin kuin aamupäivällä kaksipäiväistä kokousta avatessaan: Venäjän presidentti Vlamidir Putin on tekemässä talvesta asetta sotaan.

– Näemme, että presidentti Putin yrittää riistää ukrainalaisilta veden, sähkön, lämmön ja valon. Presidentti Putin käyttää talvea aseena, hän totesi.

Stoltenberg totesi jo tiistaina aamupäivällä, että sodat päättyvät rauhaan, mutta neuvottelupöydän tapahtumat liittyvät suoraan tapahtumiin taistelukentillä. Hän piti tärkeänä, että brutaaleilla hyökkäyksillä ei saavuteta haluttuja tavoitteita.

Niin ikään hän toisti jo kokousta avatessaan näkemyksensä, että Nato pysyy Ukrainan tukena niin kauan kuin Ukraina tarvitsee. Hän myös kertasi, kuinka Nato on lisännyt läsnäoloaan liittokunnan itäisissä osissa.

Suomella ja Ruotsilla omia keskusteluja

Stoltenberg nosti aamulla Suomen ja Ruotsin liittymisen Natoon esimerkiksi siitä, että Naton ovet ovat auki. Näin siitä huolimatta, että kaksi ratifiointia on yhä tekemättä.

Suomi ja Ruotsi osallistuvat Naton ulkoministerien kokoukseen ensimmäistä kertaa tarkkailijajäseninä. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu myös keskusteli Bukarestissa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessista maiden ulkoministerien kanssa.

– Arvioimme [yhteisymmärrysasiakirjan] puitteissa toteutettuja toimia ja korostimme odotuksiamme, Cavusoglu totesi Twitterissä tapaamisesta iltapäivällä.

Kaksipäiväisen Naton ulkoministerien kokouksen teemoja ovat Ukrainan tukemisen lisäksi Venäjän lähialueet ja Kiina.