Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ulkoministeri Haavisto on vierailulla Kiovassa

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on tänään pohjoismaisten ja Baltian maiden kollegoidensa kanssa vierailulla Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa, kertoo ulkoministeriö Twitterissä.

Ministerit osoittavat tukensa Ukrainalle ja käyvät keskustelua maan tukemisesta talven lähestyessä, ulkoministeriö kertoo.

Ministeriön mukaan matkasta kerrotaan turvallisuussyistä lisää myöhemmin.

Haavisto on julkaissut Twitterissä kuvan matkaltaan. Kuvassa Haaviston takana näkyy lumen peittämää taistelukalustoa.

– Sodan lohduttomuus on Kiovassa läsnä. Kuningas Talvi on tullut kaupunkiin, Haavisto kirjoittaa.

– On vain ihailtava ukrainalaisten rohkeutta ja päättäväisyyttä kun maa puolustaa itsenäisyyttään. Jatkamme Ukrainan tukemista niin kauan kuin tarpeen. Venäjän on lopetettava hyökkäyssotansa ja vetäydyttävä.

Venäjä on viime aikoina aiheuttanut iskuillaan suurta vahinkoa Ukrainan energiantuotannolle.

– Suomi on jo antanut EU:n pelastuspalvelukoordinaation kautta generaattoreita. Nyt selvitellään parhaillaan, onko tuhoutuneisiin sähkölaitoksiin sellaisia osia Suomessa, mitä täällä voidaan käyttää ja hyödyntää, Haavisto sanoo Ylelle.

Kantaverkkoyhtiö Fingridiltä kerrottiin STT:lle viime viikolla, että Suomesta ollaan lähettämässä Ukrainaan muutamia kymmeniä sähköverkon laitteita vaurioituneiden tilalle.

Listalla on muun muassa varastossa olevia ja käytöstä poistettavia erottimia, katkaisijoita ja virtamuuntajia. Fingridin arvion mukaan ne ehtivät perille Ukrainaan ensi vuoden puolella.