Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teollisuusliitto voi päättää työtaisteluista nopeasti, sanoo puheenjohtaja Aalto – penäsi myös Orpolta tietoa, mitä työelämän lakeja kokoomus muuttaisi

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto varoittaa, että päätös työtaistelutoimista voi tapahtua nopeasti, jos alan sopimusneuvottelut eivät johda toivottuun tulokseen lähipäivinä tai -viikkoina.

Aalto sanoi Teollisuusliiton valtuustolle pitämässään puheessa, että erimielisyydet työnantajan kanssa sopimusteksteistä ja palkankorotuksista ovat merkittäviä eikä edistystä ole tapahtunut.

Teknologiateollisuuden työehtosopimukset umpeutuvat kuun lopussa. Yritykset sopia ensi vuoden palkankorotuksista päättyivät tuloksettomina, mikä johti kokonaan uusiin sopimusneuvotteluihin.

Aallon mukaan hintojen nousu ja yleisten talousnäkymien heikkeneminen lisäävät neuvotteluiden vaikeutta. Hän kiinnitti huomiota siihen, että palkansaajien ostovoima heikkenee nopeimmin sitten 1970-luvun.

– Palkansaajilla on oikeus olettaa, että hintojen nousu huomioidaan tulevissa sopimusratkaisuissa, Aalto sanoi.

Puheenjohtajan mukaan Teollisuusliitto ei tyydy pieniin palkankorotuksiin myöskään siksi, että kuntien ja hyvinvointialueiden työntekijöiden palkkaratkaisuja sidottiin teollisuuden ratkaisuihin.

– Työnantajapuolen olisi hyvä sisäistää tämä mahdollisimman pian. Kytkykaupat eivät vaikuta neuvottelutavoitteisiimme, Aalto sanoi.

Teollisuusliitto on keskeisessä asemassa, kun uusia työehtosopimuksia solmitaan. Merkittävistä aloista liiton työehtosopimukset umpeutuvat ensimmäisten joukossa, ja viime vuosina palkankorotuksia on neuvoteltu vientialojen asettaman mallin mukaan.

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien välisiä neuvotteluja on sovittu jatkettavaksi huomenna tiistaina.

Gallup-johtaja hampaissa

Aalto ja liiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen kritisoivat työnantajaliittojen ohella puheissaan roimasti gallup-johtaja kokoomusta.

Lehtonen piti vastuuttomana ajatusta ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston leikkaamisesta, kun palkansaajien näkymät ovat epävarmassa taloustilanteessa usvan peitossa.

Aalto puolestaan vaati tietoa siitä, mitä työelämän lakeja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo haluaisi muuttaa ja millä tavalla. Aalto nosti esille puolueen toiveen paikallisen sopimisen edistämisestä.

– Koska työsopimuksella voidaan aina yksilöllisesti sopia työehtosopimusta paremmin, on vain yksi suunta, johon Orpo haluaa yksilöllistä sopimista mahdollistaa. Heikompaan suuntaan eli alle työehtosopimusten vähimmäistason, Aalto sanoi.