Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläisiltä jäädytetyt varat käytettävä Ukrainan hyväksi, sanoi Suomessa vieraillut Puolan pääministeri

Suomessa sunnuntaina vieraillut Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki ehdotti venäläisiltä oligarkeilta länsimaissa jäädytettyjen varojen takavarikoimista ja käyttämistä Ukrainan hyväksi, jotta sodassa kärsittyjä vahinkoja voitaisiin korvata.

Morawiecki esitti ehdotuksensa pääministeri Sanna Marinin (sd.) kanssa pidetyssä yhteisessä tiedotustilaisuudessa Helsingin Kesärannassa.

– Erityiset ajat vaativat erityisiä toimenpiteitä. Kun kymmenet ohjukset iskevät Ukrainaan, meidän on iskettävä yhtä kovaa Venäjää vastaan. Yksi mahdollinen käyttämättä jäänyt työkalu on Venäjän federaation ja venäläisten oligarkkien varojen takavarikointi. Heidän on tunnettava nahoissaan tämän sodan kipu. Varoja ei pidä vain jäädyttää, vaan ne on käytettävä Ukrainan jälleenrakentamiseksi, Morawiecki sanoi.

Vuodesta 2017 vallassa ollut Morawiecki vieraili ensimmäistä kertaa tehtävässään Suomessa. Ennen Ukrainan sotaa maiden välillä oli jännitteitä EU:n oikeusvaltioperiaatteen kiistoissa, mutta näistä ei näkynyt merkkejä sunnuntain tiedotustilaisuudessa.

Etukäteen kerrottiin pääministerien keskustelevan tapaamisessaan Venäjän hyökkäyssodasta ja Ukrainan tukemisesta, Suomen tulevasta Nato-jäsenyydestä, ajankohtaisista EU-asioista sekä maiden kahdenvälisistä suhteista.

Suomi ja Ruotsi ovat tällä hetkellä tarkkailijajäseninä sotilasliitto Natossa, johon Puola kuuluu. Puola ratifioi Suomen ja Ruotsin jäsenyyshakemuksen heinäkuussa.

Itäiseen Puolaan osunut ohjus kaikkien huulilla

Puolan jäsenyys Natossa nousi kansainvälisen politiikan polttopisteeseen kuluneella viikolla. Tiistaina Puolan Ukrainan-vastaisen rajan lähellä Przewodowin kylään osui ohjus, joka tappoi kaksi ihmistä.

Alun perin ohjusta epäiltiin venäläiseksi, mikä nostatti pelkoa Venäjän ja Naton välisen konfliktin puhkeamisesta. Sittemmin Naton ja länsivaltojen viranomaisarviot kääntyivät sille kannalle, että kyseessä olisi Ukrainan ampuma ilmatorjuntaohjus, jolla pyrittiin torjumaan maahan iskeviä venäläisohjuksia.

Puolan mukaan ei ole syytä epäillä, että maahan olisi kohdistunut tahallista hyökkäystä. Sunnuntain tiedotustilaisuudessa Puolan pääministeri kuitenkin tähdensi, että tutkinta on vielä kesken ja tapahtumat ovat vielä epäselviä.

– Olemme kutsuneet ukrainalaiset ja kansainväliset asiantuntijat osaksi tutkintaa. Meillä on joitakin todisteita, kuten rajavartiomme kuvaama aineisto, mutta ne eivät osoita vielä 100-prosenttisella varmuudella sitä, mistä ohjus laukaistiin. Meidän täytyy yhä kerätä todistusaineistoa, ja tutkinta jatkuu.

Helsingin tiedotustilaisuudessa korostettiin, että vaikka Puolaan olisikin osunut Ukrainan ilmatorjuntaohjus, perimmäinen vastuu tapahtumista on Venäjällä, jonka hyökkäyksiä Ukraina torjuu.

– Haluan osoittaa solidaarisuutemme Puolalle ja surunvalittelumme menetettyjen henkien puolesta. Haluamme tehdä selväksi, että ilman Venäjän siviileihin kohdistuvia hyökkäyksiä eivät nämäkään viattomat siviilit olisi kuolleet, Marin totesi.

Ukrainan tutkijat lähetetty Puolaan

Ukraina syytti tapahtuneesta alun perin Venäjää ja kiisti jyrkästi, että kyseessä olisi sen oma ilmatorjuntaohjus. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pehmensi sittemmin kantaansa sanomalla, ettei tapahtumien kulusta ole täyttä varmuutta. Venäjä on kieltänyt osallisuutensa jyrkästi.

Torstaina Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi, että Puolaan on saapunut ryhmä ukrainalaisasiantuntijoita, joiden tavoitteena on selvittää, minkä maan ampuma ohjus Przewodowin kylään putosi tiistaina.