Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kazakstanissa presidentti Tokajev lujittaa valtaansa kritisoiduissa vaaleissa

Keski-Aasiassa Kazakstanissa vuosi käynnistyi verisesti tukahdutetuilla mielenosoituksilla, joiden jälkihoitona kansalaiset äänestävät tänään ennenaikaisissa presidentinvaaleissa.

Vaalit on kutsunut koolle mielenosoitukset voimalla lopettanut istuva presidentti Kasym-Zhomart Tokajev, joka ilmoitti syyskuussa hakevansa uusilla vaaleilla kansalta mandaattia vallalleen. Tokajevin pyrkimys lujittaa valtaansa näyttää jo etukäteen varmalta, sillä joitakin opposition ehdokkaita on estetty asettumasta ehdolle ja ehdolle päässeet ovat suurelle yleisölle tuntemattomia.

– Vaaleissa ei ole uskottavaa ehdokasta eikä todellista vaihtoehtoa. Äänestän kaikkia heitä vastaan, kritisoi uutistoimisto AFP:lle puhunut eläkeläinen Asset Terirgalijev.

Myös vaaleja tarkkaileva Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on etukäteen kritisoinut vaalien ehdokasasettelua.

Vaalien edellä kerrottiin vallankaappausyrityksestä

Tammikuun alussa nestekaasun hinnankorotuksista alkunsa saaneissa levottomuuksissa kuoli noin 230 ihmistä ja lähes 10 000 mielenosoittajaa otettiin kiinni. Järjestystä turvaamaan saapuivat presidentti Tokajevin pyynnöstä myös Venäjän johtaman CSTO-turvallisuusjärjestön joukot.

Tapahtumien jälkeen Tokajev on kampanjoinut rakentavansa uutta Kazakstania muun muassa oikeusjärjestelmää uudistamalla ja korruptioon puuttumalla.

Kazakstan muun muassa mylläsi perustuslakiaan, ja muutoksilla vahvistettiin parlamentaarista ja paikallista päätöksentekoa ja rajoitettiin etenkin entisen presidentin Nursultan Nazarbajevin kykyä poliittiseen vallankäyttöön.

Maata vaivaava epätasa-arvo ja tyytymättömyys kuitenkin uhkaavat Tokajevin valtaa jatkossakin. Vain muutama päivä ennen vaaleja Kazakstanin turvallisuusviranomaiset kertoivat estäneensä maan ulkopuolelta johdetun opposition vallankaappausyrityksen.