Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moni kannattaa sisälämpötilojen laskemista poikkeustoimena energiapulassa

Suomalaisten yleisimmin hyväksymä energian säästötapa on lämmityksen vähentäminen, ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Sen mukaan julkisten tilojen lämmityksen vähentämistä kannattaa ainakin jossain määrin 86 prosenttia vastaajista. Noin kaksi kolmesta vastaajasta hyväksyy myös kodin lämpötilan laskemisen 18–20 asteeseen.

Kyselystä selviää, että vähintään kolme viidestä kannattaa kauppaliikkeiden ja ostoskeskusten aukioloaikojen rajaamista, sähkösaunojen, uima-altaiden ja poreammeiden määräaikaisia käyttökieltoja sekä julkisten tilojen sulkemista rajatuksi ajaksi. Niukka enemmistö vastaajista suhtautuu suopeasti myös ehdotuksiin liikenteen nopeusrajoitusten alentamisesta sekä sähkön käyttökieltoihin tiettyinä aikoina vuorokaudesta.

Sen sijaan vastustusta näyttävät herättävän etenkin henkilöautojen käyttökiellot määrättyinä ajanjaksoina sekä lämmitettyjen asuintilojen pinta-alan rajaaminen tiettyyn määrään henkeä kohden. Näitä vastustaa noin kaksi kolmesta. Enemmistö vastaajista torjuu myös polttoaineiden myynnin litramääräiset rajoitukset eli kiintiöt.

Miehet nais ia torjuvampia liikenteen rajoituksille

Tutkimuksen mukaan miehet vastustavat naisia useammin suunnitelmia liikenteen nopeuksien alentamiseksi ja polttoaineiden myynnin rajoittamiseksi. 18–30-vuotiaat suhtautuvat keskimääräistä torjuvammin julkisten tilojen sulkemisiin, ostoskeskusten aukioloaikojen rajaamiseen, liikenteen nopeusrajoitusten alentamiseen sekä sähkösaunojen ja uima-altaiden käyttökieltoihin.

Vastausten perusteella perussuomalaisten kannattajat ovat kriittisimpiä kaikkia ehdotuksia kohtaan. Liikenteeseen kohdistuvia rajoituksia tukevat vahvimmin vihreiden kannattajat, kun taas kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten kannattajista suuri osa vastustaa niitä.

– Merkillepantavaa tuloksissa on se, että talouden jäsenten lukumäärä, talotyyppi ja asunnon lämmitysmuoto eivät merkittävästi erottele näkemyksiä energian säästötavoista, Kunnallisalan kehittämissäätiö arvioi tiedotteessa.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla lokakuun alussa ja haastatteluja tehtiin yhteensä 1 010. Vastaajat edustavat maamme 18–79-vuotiaita Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.