Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rajavartiolaitos korvaa nykyiset valvontakoneensa suihkukoneilla – "Suorituskykyisempiä kuin potkurikoneet"

Rajavartiolaitos aikoo korvata nykyiset valvontalentokoneensa suihkukoneilla. Laitos kertoo asiasta tiedotteessaan.

Rajavartiolaitos pyrkii tekemään hankintasopimuksen uusista koneista ensi vuoden loppuun mennessä. Se on kutsunut tarjouspyyntökilpailuun yhdeksän lentokonetoimittajaa, joiden joukosta lopullinen valinta tehdään.

– Tiedonhankinnan, demolentojen ja tietopyyntövastausten perusteella on tultu tulokseen, että suihkukoneet ovat suorituskykyisempiä, taloudellisempia sekä turvallisempia kuin esitetyt potkurikoneet, hankepäällikkö, majuri Kenneth Rosenqvist Rajavartiolaitokselta sanoo tiedotteessa.

Laitoksen mukaan konetyypin valinnassa painotetaan sitä, että samasta konetyypistä on jo olemassa vastaavassa erikoiskäytössä olevia koneita. Koneiden ominaisuuksien ja tilojen on vastattava suunniteltua käyttöä sekä toimintaympäristön vaatimuksia.

Tällä haavaa Rajavartiolaitoksella on käytössään kaksi potkurikäyttöistä Dornier 228 -valvontalentokonetta.

Kasvava tarve valvoa itärajaa ja Suomen alueellista koskemattomuutta

Rajavartiolaitoksen koneilla muun muassa valvotaan Suomen rajoja maalla ja merellä sekä tuetaan meripelastusoperaatioita. Lisäksi niitä käytetään havaitsemaan merellä sattuneita ympäristövahinkoja ja auttamaan niiden torjunnassa.

Uusien koneiden suunnittelussa huomioidaan myös kasvava tarve tehostaa itärajan ja Suomen alueellisen koskemattomuuden valvontaa, tiedotteessa sanotaan.

Rajavartiolaitos myös edellyttää, että uusien koneiden käyttö- ja ylläpitokustannusten on oltava kohtuulliset.

Vuodesta 2019 asti käynnissä olleessa hankkeessa korvataan Rajavartiolaitoksen nykyiset kaksi valvontalentokonetta kahdella uudella monitoimilentokoneella.

Hallitus myönsi kevään kehysriihessään noin 160 miljoonaa euroa uusien koneiden hankkimista varten. Koneet on määrä saada operatiiviseen käyttöön vuosien 2026–2027 aikana.