Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haluatko välttää vakavan koronan? – Brittitutkimus paljasti verenpaineen ylärajan, jonka jälkeen vakavan sairastumisen riski kasvaa, kertoo CNN

Korkea verenpaine lisää tunnetusti riskiä sairastua vakavaan koronaan. Nyt aiheesta on saatu uutta tutkimustietoa.

Keskiviikkona julkaistussa brittitutkimuksessa todettiin, että tietyn rajan ylittämisen jälkeen korkea verenpaine alkaa merkittävästi lisätä vakavan sairastumisen tai koronaan kuolemisen vaaraa. Asiasta on uutisoinut esimerkiksi CNN. Suomessa asiasta kertoi ensin MTV Uutiset.

Tutkimusta johtanut Holly Pavey Cambridgen yliopistosta sanoo uutiskanava CNN:lle, että vakavan sairastumisen vaara kasvoi merkittävästi, mikäli verenpaineen yläpaine oli yli 150 ja alapaine yli 90 (mmHg). Tutkimuksen mukaan näin korkeat verenpainearvot lisäsivät sairaalahoidon sekä koronaan menehtymisen riskiä. Näin oli riippumatta muista tunnetuista riskitekijöistä, kuten korkeasta iästä, etnisestä taustasta tai lihavuudesta.

Brittitutkijoiden löydöksistä kerrottiin keskiviikkona yhdysvaltalaisessa PLOS One -tiedejulkaisussa.

Suomalaisen Terveyskirjaston mukaan verenpaine on normaali, kun se on alle 130/85 mmHg (millimetriä elohopeaa). Verenpainetaso on tyydyttävä, kun yläpaine on välillä 130–139 ja alapaine välillä 85–89. Verenpaine on koholla, kun yläpaine on 140 tai enemmän ja alapaine yli 90.

Yläpaine kertoo valtimon sisällä olevan paineen sydämen supistuksen aikana. Alapaine kertoo paineen sydämen lepovaiheen aikana.

Käypä hoito -sivuston mukaan aikuisista suomalaista noin kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine. Vain joka viidennen verenpaine on ihanteellisella tasolla eli yläpaine on alle 120 ja alapaine korkeintaan 80.